© Hedin Automotive
Olympisch kampioen Bart Swings test elektrische EQB: “Dit mag gerust mijn volgende wagen worden”
Aangezien hij vaak onderweg is, heeft olympisch kampioen Bart Swings een comfortabele en betrouwbare wagen nodig. Misschien is elektrisch rijden iets voor hem? Om dat te ontdekken, mocht hij van Hedin Automotive op pad met de gloednieuwe EQB van Mercedes-EQ. Benieuwd of elektrisch rijden ook een gouden medaille verdient.
Inline-skater en langebaanschaatser Bart Swings heeft enkele drukke maanden achter de rug. Mocht je het gemist hebben: in februari won hij in Peking als eerste Belg ooit een individuele gouden medaille op de Olympische Winterspelen. Een hoogtepunt in zijn carrière, waar uiteraard intensief trainingswerk aan voorafging. De schaatspiste in Heerenveen, de skeelerpiste in Mechelen, krachttraining in Leuven: Bart Swings spendeert heel wat trainingsuren op verschillende locaties.
Wanneer we hem interviewen, is hij onderweg naar een skeelerwedstrijd in Duitsland. “Ik zit veel in de wagen. Voor een atleet is het belangrijk dat zo’n reis comfortabel verloopt”, vertelt Bart. Als het op autorijden aankomt, waagt hij zich liever niet op glad ijs en kiest hij voor kwaliteit: een Mercedes-Benz GLA van Hedin Automotive.
Als Sports Ambassador van deze dealergroep kon hij eerder ook al kennismaken met de luxueuze, elektrische monovolume EQV. “De laadruimte van de EQV is ideaal om fietsen mee te nemen. Het werd een heel tof weekend met m’n neefjes. Nu kon ik de elektrische experience opnieuw beleven in de nieuwe SUV EQB. Wat ik heel leuk vond in beide modellen is de one pedal driving (vertragen en versnellen met alleen het gaspedaal, n.v.d.r.). Toen ik weer in m’n huidige auto stapte, moest ik het zelfs opnieuw gewoon worden dat die niet automatisch begint af te remmen maar blijft bollen.”
© Hedin Automotive
Vlot opladen
Met één batterijlading geraakt de EQB tot 469 km ver en het opladen verliep volgens Bart heel vlot. “Na enkele dagen bekeek ik waar ik het best kon opladen. Aan de skeelerpiste in Mechelen vond ik meteen een vrije plek en na enkele uren trainen en opladen kon ik weer een paar dagen verder. Ook bij de krachttraining in Leuven kon ik hem ter plaatse opladen. Na vijf dagen wilde ik de EQB uiteraard niet met een lege batterij afleveren bij Hedin Automotive, dus zocht en vond ik op zo’n 300 meter van m’n woning ook een laadpaal. Het zou echter nog handiger zijn mocht ik thuis zelf een laadpunt hebben.”
Het elektrisch rijden beviel Bart: “Ik ben er altijd al enthousiast over geweest. Ik studeer voor burgerlijk ingenieur elektronica en hou wel van technologie. Met de EQB gaat het allemaal zo smooth.” Hij wijst ook op een ander – en misschien onverwacht – voordeel: “De brandstof- en elektriciteitskosten zijn gestegen, maar het blijft voordeliger om elektrisch te rijden.”
Huldiging in stijl
Na de gouden medaille van Bart volgden heel wat positieve reacties en voorstellen. “Er zijn veel toffe dingen op me afgekomen. Zo werd ik ontvangen bij de koning, mocht ik achter de schermen de Ronde van Vlaanderen volgen en gaf ik de aftrap van de voetbalmatch OHL-Anderlecht. Een vol stadion dat je naam scandeert … dat ben ik niet gewoon (lacht).”
En dan was er nog de huldiging in Sportcentrum Bart Swings in Herent. “Een feest dat me altijd zal bijblijven. Voor deze unieke belevenis werd ik in stijl vervoerd in een EQS, een elektrische wagen vol luxe en technologie. Zo beschikt hij over achterwielbesturing en is het hele dashboard een scherm. Je ziet nu veel auto’s waarin schermen opduiken, maar dit is toch next level.”
© Hedin Automotive
Back to the future
Ook over de EQB klinkt Bart wederom positief. “Hij is heel praktisch en dat is leuk aangezien ik vaak met de fiets op stap ga. Die past vlot in de koffer. Ik zag ook meteen dat de EQB ruimte heeft voor zeven personen. Dat deed me terugdenken aan mijn jeugd, want mijn ouders hebben vier kinderen. Deze auto hadden we dus thuis ook kunnen hebben. De EQB mag gerust mijn volgende wagen worden.”