Leerlingen in de leefkamer van Marten Melsen.  

Leerlingen in de leefkamer van Marten Melsen.  © evdw

Jongeren ontdekken het verleden in kunstenaarswoning Marten Melsen

Stabroek, Kapellen -

De leerlingen van het GO! Technisch Atheneum Kapellen/Stabroek bezoeken in het kader van een cultuurweek de woning van Stabroeks kunstschilder Marten Melsen (1870-1947). Verbazing en ongeloof alom, maar ook respect voor hoe hij met zijn gezin honderd jaar geleden woonde en leefde.

Erik Vandewalle

Marten Melsen is met voorsprong de meest gerenommeerde kunstenaar die de poldergemeente kende. De kunstschilder leefde en werkte aan het Hoogeind 120. Hier lag ook een archief van duizend brieven van schilder James Ensor, auteur Stijn Streuvels en componist August De Boeck. Zijn woning en atelier, het Vosseveld, zijn onaangeroerd en dat maakt het geheel erg authentiek.

Woning Marten Melsen aan het Hoogeind.

Woning Marten Melsen aan het Hoogeind. © koen fasseur

Leerkrachten Joyce Mebis en Andy Fontyn werkten een cultuurweek uit voor de leerlingen. Maandag ontdekte een eerste groep van ongeveer vijftig leerlingen uit het derde jaar secundair het Vossenveld.

Niemand van de leerlingen kende Marten Melsen. In groepjes van tien kregen ze een rondleiding in de woning van de kunstenaar. Bijna iedereen voelde zich gekatapulteerd in de tijd. Sommigen bekeken de leef- en werkruimtes van Marten Melsen met ongeloof, anderen reageerden uitermate verbaasd.

Veerle Heirman, lerares huishoudkunde: “De link met mijn lessen is vlug gelegd, maar het is vooral het grote verschil met nu dat de leerlingen aanspreekt. De familie Melsen hield schapen, spinde wol en maakte zelf haar kleren. De keuken hier is in niets te vergelijken met de keukens bij de leerlingen thuis.”

Ook met koud water kan je je wassen.

Ook met koud water kan je je wassen. © koen fasseur

“Het lijkt wel of we via een teletijdmachine hier zijn beland. Ik kan bijna niet geloven dat je op deze manier kan leven. Het ruikt hier zelfs naar vroeger”, klinkt het uit de mond van de 14-jarige Eline Dockx. Medeleerling en leeftijdsgenoot Lara Van Buynder: “Er is geen badkamer en geen warm water. Het toilet is gewoon een plank met een gat in. Nee, niet meteen iets voor mij.”

Het onaangetaste atelier van de kunstenaar.

Het onaangetaste atelier van de kunstenaar. © koen fasseur

Bernadette Melsen, kleindochter van Marten, vindt het een erg goed idee van de school om de jongeren in contact te brengen met het werk van de Stabroekse kunstenaar. “Dankzij dit project komen de leerlingen voor het eerst in contact met Marten als kunstenaar en met de manier waarop toen werd geleefd. Alles aan en in het huis is echt. Het is hier voor de jongeren een ontdekkingstocht naar een tast- en zichtbaar verleden. Vandaag worden zaadjes geplant. Misschien wekt dit bezoek bij enkelen interesse op over hoe mensen vroeger leefden. Met een beetje geluk blijft de naam Marten Melsen hangen en wordt dat een entree om kennis te maken met kunst.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio