De oude ploeg wordt uitgezwaaid. © w&f

Na meer dan 35.000 overnachtingen geeft vzw Chirolokaal Kristal fakkel door aan jonge ploeg

Stabroek -

Tien jaar geleden bouwde Chiro Kristal nieuwe lokalen. Een nieuwe vzw leidde het bouwproject tot een goed einde en begeleidde daarna de uitbating gedurende een decennium. Nu geeft de oude ploeg de fakkel door aan de jongere generatie. In tien jaar tijd tekende het lokaal al voor meer dan 35.000 overnachtingen.

Erik Vandewalle

Tot voor hun intrek in de nieuwe lokalen kwamen de chiroleden elke week samen in enkele aftandse barakken in de Brouwersstraat. Een nieuwbouw drong zich op. Toenmalig volwassenbegeleider Rune Bastiaenssens ijverde voor een nieuwbouw. Er werd een geschikte grond gevonden en een groep oud-leiders verzamelde zich in de vzw Chirolokaal Kristal. Marc De Hert (62), Boud Jongenelen (66), Agnes De Kooning (62), Luc Vermaelen (65) en Rune Bastiaenssens (49) zorgden ervoor dat het bouwproject realiteit werd.

Boud Jongenelen: “Tot 2009 waren we hoofdzakelijk bezig met de voorbereiding, subsidies en sponsoring. Het terrein in de Parklaan kregen we via opstalrecht van de gemeente Stabroek. In 2010 konden we eindelijk beginnen met het bouwen van de nieuwe lokalen. Het was een meevaller dat de leerlingen van het PITO alle technieken voor hun rekening wilden nemen.”

Cadeautjes voor bewezen diensten. © w&f

Een jaar later volgde de verhuis. Wie dacht dat het werk van de vzw Chirolokaal Kristal erop zat, had het duidelijk mis. Marc De Hert: “We stelden het lokaal ook open voor verhuur. Andere jeugdverenigingen kwamen naar ons om er weekends te organiseren of om er hun jaarlijks zomerkamp te laten doorgaan. Die inkomsten kwamen uiteraard goed van pas om het lokaal te schilderen en om nieuwe meubels te kopen.”

Het nieuwe lokaal heeft er ondertussen tien jaar werking opzitten. Marc De Hert: “In die tijd logeerden hier 35.621 jongeren. Meteen zette Chiro Kristal zich op de kaart van aantrekkelijke logeerlocatie.”

Jong en minder jong verenigd voor het lokaal. © w&f

De ploeg van Chirolokaal Kristal is ondertussen tien jaar ouder en de gemiddelde leeftijd van de bestuurders is nu al meer dan zestig jaar. Boud Jongenelen: “Het werd tijd om de fakkel door te geven. We konden oud-leider Björn Simons (44) overtuigen om over te nemen. Samen met onder meer Elke van der Straate, Wim Huybrechts en Joakim Havermaet volgt hij de oude ploeg op.”

Björn Simons: “Het is voor mij belangrijk dat de nieuwe ploeg een vriendengroep is. Net als onze voorgangers willen we blijven investeren in het lokaal. Deze locatie is voor de Stabroekse Chiro belangrijk. De voorbije tien jaar zagen we dat het aantal leden bijna verdubbelde. Wekelijks ontvangen we nu 230 jongeren. Dat komt onder meer door onze nieuwe lokalen. In de aftandse barakken van daarvoor voelden nieuwe leden zich niet meteen prettig. Wanneer ouders kwamen kennismaken begrijp ik dat ze zich vragen stelden over de huisvesting van onze jeugdbeweging. Die periode ligt nu gelukkig al tien jaar achter ons.”

Groepsleidster Margot Cuypers. © w&f

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners