Thijs Van de Weyer (vooraan) kijkt zich de ogen uit in het oude klaslokaal. 

Thijs Van de Weyer (vooraan) kijkt zich de ogen uit in het oude klaslokaal. © AF

Heemkundige kring LWGH zet deuren van 17de-eeuwse schooltje van Klein-Vorst open naar aanleiding van Erfgoeddag

Laakdal -

De Erfgoeddag 2022, met als centraal thema ‘onderwijs’, bracht zondag flink wat volk op de been in de Kempen. De absolute blikvanger was het 17de-eeuwse schooltje van Klein-Vorst, dat voor de gelegenheid aangekleed werd met een unieke verzameling schoolmateriaal.

Annelies Frederickx

Speciaal voor de Erfgoeddag 2022 zette de Laakdalse heemkundige kring LWGH de deuren van het 17de-eeuwse schooltje van Klein-Vorst open. “Dit unieke stukje geschiedenis is slechts zelden te bezichtigen en zeker in deze vorm”, vertelt Theo De Koninck van LWGH. “Af en toe kan deze plaats bezocht worden, maar dan kom je in een ruïne terecht tussen de spinnenwebben. Speciaal voor Erfgoeddag hebben we het gebouwtje een flinke poetsbeurt gegeven. Het schooltje bestaat eigenlijk uit twee delen. In eerste instantie komen de bezoekers terecht in het woongedeelte. Daarin woonde het gezin van de onderwijzer. In het plafond is een luik te zien langs waar men toegang had tot de slaapkamer. De absolute blikvanger is evenwel de originele openhaard met bakoven. De onderwijzer woonde fulltime in het schooltje, dat voornamelijk in de winter bezocht werd door de leerlingen. In de zomermaanden moesten de kinderen immers helpen op de boerderij.”

Frans Peeters, Glen Van Meeuwen, Theo De Koninck en Eddy Peeters van LWGH poseren fier voor de originele openhaard met bakoven. 

Frans Peeters, Glen Van Meeuwen, Theo De Koninck en Eddy Peeters van LWGH poseren fier voor de originele openhaard met bakoven. © AF

“In het tweede gedeelte van het schooltje bevond zich het klaslokaal”, legt Glen Van Meeuwen van LWGH uit. “De schoolbanken waren al aanwezig, maar speciaal voor deze Erfgoeddag hebben we het klaslokaal aangekleed met authentiek schoolmateriaal. Oud-onderwijzer Jos Van Hoof stond zijn unieke verzameling oud schoolmateriaal af aan ons archief. Een fractie daarvan is nu te zien in deze unieke setting. Vooral de wandplaten, waarvan sommige dateren uit de jaren 1800, zijn echte pareltjes.”

Het 17de-eeuwse schooltje ligt links naast de Pastorij van Klein-Vorst. 

Het 17de-eeuwse schooltje ligt links naast de Pastorij van Klein-Vorst. © AF

In het klaslokaal kijken jongeren zich de ogen uit, terwijl bij de oudere generatie vaak herinneringen naar boven komen. “Destijds zat de hele school in één klas, maar ook wij zaten nog met twee of drie leerjaren samen”, vertellen Rosa Plessers en Theo Winters. “Wij wonen in Veerle (Laakdal, red.) en onze kleinzoon was net vanochtend (zondag, red.) bij ons. Daarom wilden we hem dit schooltje eens laten zien. Het is een belangrijk stukje geschiedenis dat de huidige generatie jongeren zich niet meer kan voorstellen. Nu kan hij het eens met eigen ogen zien.”

Kleinzoon Thijs Van de Weyer was inderdaad onder de indruk. “Cool! Ik zou weleens in zo’n klasje willen zitten met al dat oude materiaal”, verklapt de jongeman. Hij voegt er wel nog snel een belangrijke opmerking aan toe: “Maar wel maar voor één dag.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio