Burgemeester Johan De Ryck (links) met naast hem Amelia’s kleinzoon Luc Bastiaens. Tweede van rechts staat kleindochter Nina, de zus van Luc. De andere aanwezigen op de foto zijn ook allemaal familie van de oud-burgemeesteres.  

Burgemeester Johan De Ryck (links) met naast hem Amelia’s kleinzoon Luc Bastiaens. Tweede van rechts staat kleindochter Nina, de zus van Luc. De andere aanwezigen op de foto zijn ook allemaal familie van de oud-burgemeesteres.  ©  kristin matthyssen

Kleinzoon eerste vrouwelijke burgemeester na omdopen plein: “Bedankt lieve mensen van Emblem”

Emblem -

In het bijzijn van een hele hoop familie en zelfs nog twee kleinkinderen, werd zaterdag officieel het Amelia Brockenplein in Emblem geopend. Een eerbetoon aan de sasseniersvrouw (1871-1939) die in de periode 1921-1926 een van de eerste vrouwelijke burgemeesters van ons land was. “Dank u lieve mensen van Emblem in naam van heel onze familie”, reageerde kleinzoon Luc Bastiaens (88) die nog levendige herinneringen aan zijn ‘bomma’ heeft.

Kristin Matthyssen

Tot vandaag zijn er geen straten in Ranst vernoemd naar vrouwen. Het voorstel om het kerkplein van Emblem te herdopen in Amelia Brockenplein komt van raadslid Frans Marivoet (Groen), die zelf in Emblem woont. De naamgeving kadert ook in de actie ‘meer vrouw op straat’. De gemeenteraad keurde het unaniem goed. Door de coronamaatregelen werd de plechtige opening even uitgesteld. “Normaal moest het honderd jaar na haar verkiezing zijn gebeurd”, zegt Frans Marivoet. “Maar op zich is 2022 ook een symbolisch jaar, want ze werd in 1922 benoemd, dus eigenlijk spreken we nu ook over honderd jaar later.”

Aanwezigen op het plein. 

Aanwezigen op het plein. ©  kma

Marivoet, die in de geschiedenis van de ‘madame van ’t sas’, zoals Amelia werd genoemd, ging graven, ontdekte dat zij niet de eerste vrouwelijke burgemeester van België was. “Maar eigenlijk wel de eerste democratisch verkozen, want de andere waren meer door erfopvolging.”

Amelia Brocken was gehuwd met sluiswachter Jules Bastiaens. Ze was afkomstig van Oostmalle. De familie woont nu niet meer in Emblem, maar komt op 11 november wel trouw naar de herdenking van de gesneuvelden. Gregorius, de zoon van Amelia en Jules, stierf op zijn zeventiende in Nieuwpoort tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een zware slag voor Amelia en Jules. Om Gregorius mee in de hulde te betrekken legde schepen en Emblemnaar Jan Dillen (N-VA) en Nina Bastiaens in de Sint-Gummaruskerk bloemen neer aan de gedenkplaat van de gesneuvelden waarop Gregorius’ naam staat.

Jan Dillen en Nina Bastiaens bij de bloemenhulde. 

Jan Dillen en Nina Bastiaens bij de bloemenhulde. © kma 

Harmonie De Netezonen luisterde het geheel op. Luc (88) en Nina Bastiaens (80), kleinkinderen van Amelia, vonden het spijtig dat hun broer Georges, in 2019 overleden en genoemd naar hun gesneuvelde oom, het niet meer kon meemaken. De jongst aanwezige nakomeling, achterachterkleinzoon Finn Verreydt uit Nijlen (5), vond het allemaal spannend. Zusje Ella (3) was thuisgebleven.

De bloemenhulde. 

De bloemenhulde. ©  kma

Luc herinnerde zich nog een scene aan de keukentafel bij bomma en bompa. Die laatste was dus sluiswachter aan sas 4. “Bomma had eitjes gekookt voor ons, maar ze waren veel te zacht, met allemaal blubber. We haalden onze neus op. Bompa wou dat wij die eieren toch zouden eten, maar bomma trok zoals altijd partij voor ons. Zij kon ons niets weigeren.”

Volgens Luc stond zijn bomma bekend als iemand die “zeer goed kon klappen en geleerd was”, en die altijd iedereen wou helpen. “Maar ze was ook koppig. Dat die kapitein-rechtdoor-zee een plein naar haar genoemd zou krijgen, had niemand van ons ooit durven vermoeden. Bedankt lieve mensen van Emblem”, sprak hij met zeer vaste stem.

Harmonie De Netezonen. 

Harmonie De Netezonen. ©  kma

In Zoersel werd vorig jaar ook al de omstreden Cyriel Verschaevelaan veranderd in de Trien Van Hemeldoncklaan, naar de eerste vrouwelijke burgemeester daar. Catharina ‘Trien’ Van Hemeldonck was van 1925 tot 1938 burgemeester van Zoersel.

Harmonie De Netezonen. 

Harmonie De Netezonen. ©  kma

De Vlaamse Leeuw werd gespeeld. 

De Vlaamse Leeuw werd gespeeld. ©  kma

De onthulling van het bordje. 

De onthulling van het bordje. ©  kma

De onthulling. 

De onthulling. ©  kma

Er staat ook een bord met uitleg en een foto op het Amelia Brockenplein. 

Er staat ook een bord met uitleg en een foto op het Amelia Brockenplein. ©   kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio