Dat is ze dan: Emmelie. 

Dat is ze dan: Emmelie. ©  kristin matthyssen

Dan toch geen schattig zeehondje maar naakte vrouw ‘aangespoeld’ in jachthaven Emblem

Emblem -

De afgelopen dagen waren er volop speculaties over het kunstbeeld dat onder de witte verpakking verstopt zat aan de jachthaven van VVW-Emblem. Aan de vorm te oordelen gokten sommigen op een zeehond. Zaterdag bij de onthulling bleek het om een naakte vrouw te gaan, met een spuitende fontein achter haar rug. De clubleden kozen ‘Emmelie’ als naam, een verwijzing naar ‘Emmele’ (Emblem) in de volksmond.

Kristin Matthyssen
Het mysterieus beeld stond enkele dagen ingepakt op een sokkel. 

Het mysterieus beeld stond enkele dagen ingepakt op een sokkel. ©   kma

Havenmeester Patrick Smets pleitte er al lang voor om een kunstwerk te introduceren aan de jachthaven van Emblem. Een kunstroute enkele jaren geleden had succes geoogst. Voorzitter Julien Sels ging akkoord. Het kunstbeeld werd in het water op een sokkel naast het clubschip Den Daawer gemonteerd. Fietsers en wandelaars die de voorbije dagen aan de doodlopende arm van het Netekanaal op de grens Emblem-Lier passeerden, gokten aan de vorm te oordelen dat het om een schattig zeehondje ging.

Toen zaterdag de witte verpakking werd weggenomen, bleek het mysterieus beeld een naakte schone te zijn, die de naam Emmelie kreeg na stemming door de leden. De ‘flippers’ van het zeehondje bleken de handen van Emmelie en haar voeten de staart.

Julien Sels met een blonde Daawer, burgemeester Johan De Rijck, Patrick Smets, Emmelie en Guy Lehaen op het clubschip. 

Julien Sels met een blonde Daawer, burgemeester Johan De Rijck, Patrick Smets, Emmelie en Guy Lehaen op het clubschip. ©  kma

“Een knipoog naar Emmele of Emblem”, duidt voorzitter Julien Sels van VVW-Emblem de naamskeuze. Emmelie kijkt vanuit het water naar de mensen aan boord van het clubschip Den Daawer. Vanop de kant is haar blote rug en achterwerk te zien. Ze houdt de benen zedig gekruist.

Havenmeester Patrick Smets geniet van het nieuwe uitzicht. 

Havenmeester Patrick Smets geniet van het nieuwe uitzicht. ©  kma

Of ze aan een jachthaven niet beter voor een zeemeermin hadden gekozen? Wie de kunstenaar van dit beeld is? “Dat weten we niet”, zegt Guy Lehaen, die jarenlang de Havenfeesten in Emblem organiseerde maar de fakkel nu heeft doorgegeven aan de jongere generatie. “We kochten het beeld bij vijveraanlegger Gostar vlakbij”, zegt Julien Sels. “We hebben gekozen wat er op dat moment in stock was. Momenteel staat er wel een naakte vrouw die een duikbeweging maakt.” Was dat dan niet geschikter geweest in een jachthaven? “Nee nee!”, steigert burgemeester Johan De Ryck (N-VA), die de inhuldiging mee kwam vieren. “Want dan zouden mensen de indruk kunnen krijgen dat je hier mag zwemmen, en dat is niet het geval.”

Zonnen zoals Emmelie doet is uiteraard wel toegestaan.

Emmelie vanop de dijk. 

Emmelie vanop de dijk. ©  kma

In de jachthaven van Emblem liggen momenteel 45 boten. Ook Den Daawer, het sterk blond bier (7,6% alc.) dat de club speciaal liet brouwen, werd voor het eerst uitgeschonken. “Gebrouwen met water uit het Netekanaal”, grapte de voorzitter. “Dat is niet waar hoor, maar de waterkwaliteit is wel zeer goed.” Den Daawer is voortaan te proeven op het gelijknamig clubschip dat in principe elk weekend vanaf 13u tot zonsondergang geopend is.

De achterzijde van Emmelie. 

De achterzijde van Emmelie. ©  kma

Emmelie van Emblem. 

Emmelie van Emblem. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio