Leden van Hofila en heemkring De Markgraaf stellen het boek voor met schepen Lambrecht en auteur Jelle Simons. 

Leden van Hofila en heemkring De Markgraaf stellen het boek voor met schepen Lambrecht en auteur Jelle Simons. © Filip Spoelders

Jubileumboek over 750 jaar Hove kreeg vorm in New York

Hove -

Voortaan heeft het kleine Hove een link met wereldstad New York. Het boek 750 jaar Hove - Geschiedenis van ons dorp in de wereld werd er geschreven door auteur en historicus Jelle Simons.

Filip Spoelders

Na vijf maanden verzamelen en schrijven, werden de boeken één dag voor de voorstelling in Hove geleverd. “Op het vlak van spanning kan dit tellen, maar we zijn erg tevreden met het resultaat”, zegt schepen voor Erfgoed, Gerda Lambrecht (N-VA). “Het was Hugo Peerlinck van verzamelaarsclub Hofila die de aanzet gaf om opzoekwerk te gaan doen rond 750 jaar Hove. Het vorige jubileumboek dateert uit 1957. Een actualisatie was zeker aan de orde.”

Tien mappen

Hugo bezorgde Hoofs communicatieambtenaar Davy Verbeeck tien mappen met informatie over de geschiedenis van Hove. “Davy begon de teksten na te lezen, te herschrijven en deed verder opzoekwerk. Dit resulteerde in 150 bladzijden maar tijdens het nalezen, ondervonden we dat het anders moest. We wilden geen wetenschappelijk naslagwerk over Hove, maar een boek dat aanzet om meer te willen weten en te lezen over onze gemeente.”

Na een zoektocht naar externe hulp kwam de Nederlandse auteur en historicus Jelle Simons in het verhaal. “Ik ben opgegroeid in een dorp onder Rotterdam en woon nu net buiten New York City, waar het boek is geschreven. De wisselwerking tussen Hove en de grote stad Antwerpen vond ik onmiddellijk zeer interessant. In vergelijking met Rotterdam en New York heeft Antwerpen trouwens een veel langere geschiedenis. Ik heb doorheen het verleden bekeken wat er in de wereld is gebeurd om na te gaan hoe deze gebeurtenissen hun weerslag hadden op Hove. Op die manier zijn we te werk gegaan terwijl het vele voorbereidende werk me hard heeft geholpen”, licht auteur Simons toe.

Nieuw slot

Het slot van het boek moest hij in laatste instantie aanpassen. “Net als Europa heeft ook Hove woelige jaren gekend. Ik wou echter afsluiten met enkele woorden over een bruisend Hove in een Europa dat zijn rust zonder oorlog heeft gevonden. Maar dan kwam de invasie van Rusland in Oekraïne. Ik heb Davy Verbeeck meteen aangesproken om het aan te passen. De steun van de Hovenaren voor Oekraïense vluchtelingen vormt nu mee het slot.”

Het boek kost 20 euro en is te koop bij de gemeentelijke diensten.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio