Joren Thys: “Ik kan eindelijk rustig verder werken aan mijn ­conditie.” 

Joren Thys: “Ik kan eindelijk rustig verder werken aan mijn ­conditie.” © mpics

Itegemnaar Joren Thys komt long covid-syndroom stilaan te boven: “Tegen de zomer oude niveau weer halen”

Zoek nog niet meteen naar de naam van Joren Thys in de uitslagen. De nieuwkomer bij het West-Vlaamse Basso Team Flanders, die in februari door corona besmet geraakte, sukkelde tot voor kort met de gevolgen van long covid. “Ik hoop tegen de zomer eindelijk mijn vroeger niveau te halen”, zegt de 21-jarige Itegemnaar.

Leon Ceulemans

Joren Thys zag het in het begin van het jaar helemaal zitten. Hij werd in de winter, op basis van een toptienplaats in de eindstand van de Ronde van Namen, ingelijfd door het West-Vlaamse Basso Team Flanders van Rudy Vandenheede en kreeg daar uitzicht op een mooi internationaal programma. Een ploeg­stage in februari in het Spaanse Benicasim liet het beste verhopen, maar eens terug thuis in Itegem begon de ellende.

“Ik had een loopneus en wat keelpijn en voerde veiligheidshalve een zelftest op corona uit. Die bleek tot mijn verbazing positief te zijn”, vertelt Thys. “Een PCR-test bracht bevestiging.”

De Itegemnaar genas vlug, maar nam toch zijn tijd om helemaal te herstellen. Toch was daarmee het probleem niet opgelost.

“Ik voelde op training dat het alsmaar lastiger werd om te recupereren. In de paar wedstrijden die ik reed, moest ik opgeven omdat ik naar het einde toe helemaal door mijn krachten heen zat. Niet normaal. Ten einde raad richtte ik mij tot sportarts Kris Van der Mieren. Die sprak mij over het long covid-syndroom waaraan ik vermoedelijk leed en wat hij voordien al bij tientallen andere sporters had vastgesteld. Er zat niets anders op dat opnieuw te rusten.”

Bewust van de ernst

Intussen zijn we weer twee weken verder en heeft Joren Thys de trainingen met de nodige voorzichtigheid hervat.

“Sinds het geval Sonny Colbrelli (de Italiaanse profrenner die na een wedstrijd ineen stuikte, red.) komt het gevaar voor de gevolgen van corona bij zware inspanningen, nog meer ter sprake”, is Thys zich van de ernst van de situatie bewust. “Gelukkig heeft inmiddels verder onderzoek uitgewezen, dat ik daar voortaan niet moet voor vrezen. Ik kan nu eindelijk rustig verder aan mijn conditie werken. Ik hoop tegen de zomer opnieuw mijn oude niveau te halen en zo mijn nieuw team alsnog van nut te kunnen zijn. Hoe mijn programma er tegen dan zal uitzien, is nog niet duidelijk.”

Vastgoed

Jobs in de regio