D-day voor Wezel Sport en ASV Geel: wie promoveert naar nationaal voetbal?

D-Day zondag voor Wezel Sport en ASV Geel. Wint Wezel de topper, dan is het meteen ook kampioen. Wint Geel, dan springt blauw-wit voor het eerst dit seizoen alleen naar de leiding en komt het in poleposition te liggen om het op de slotspeeldag helemaal af te maken. Rest de vraag: zijn beide clubs wel klaar voor de stap naar het nationale voetbal? Vandaag de extrasportieve kant van het verhaal met Peter Janssen van Wezel Sport en ASV Geel-voorzitter Benny Hoebregs.

ev, make

Beheerder Peter Janssen hoopt zondag al te kunnen vieren: “Wij schaven onze ambities altijd bij”

Wezel Sport start zondag vanuit poleposition aan de beslissende fase van de competitie. Bij winst tegen Geel mag de champagne worden ontkurkt, de titel en promotie naar derde afdeling VV zijn dan binnen. Vraag is dan of Wezel ook extrasportief klaar is voor die stap hogerop. Peter Janssen denkt van wel.

Peter Janssen 

Peter Janssen ©  Tom Palmaers

Is jullie accommodatie klaar voor het nationale voetbal? Feit dat jullie zondag moeten uitwijken naar Dessel geeft aan dat dit een thema is, niet?

Peter Janssen: “Wij zijn daar al enkele jaren mee bezig. We zitten nu eenmaal in een zone waar de mogelijkheden niet oneindig zijn, maar we bekijken wat mogelijk is.”

Jullie knoopten onlangs nauwe ­samenwerkingsverbanden aan met Moldavo. Is het terrein in ­Mol-Ginderbuiten, waar vroeger ­Racing Mol-Wezel speelde, een ­mogelijk alternatief?

“Dat zou een gemakkelijke oplossing zijn, maar daar kiezen we niet voor. We zitten heel goed in Wezel zelf en zijn echt verknocht aan die plaats. Pas op, als we ooit aan ons eigen stadion gaan verbouwen, zou dat een mooi alternatief zijn om tijdelijk naar uit te wijken, maar dat structurele scenario ligt niet op ­tafel.”

Wezel Sport is een ploeg met vele ­levens. Wat is de sterkte en wat is de eigenheid van deze club? Wat zit er in het DNA?

“Dat hebben we pas echt ontdekt toen er in Wezel tien jaar lang geen voetbalploeg meer was. Iedereen die met Wezel begaan is, voelt het hart nog iedere keer sneller kloppen als hij of zij voorbij de plaats rijdt waar vroeger het stadion stond (daar staan nu woningen, red.).”

Jullie klommen opnieuw op van ­vierde provinciale, maar waar ­eindigen jullie ambities?

“Wij schaven onze ambities altijd bij. Toen we in derde provinciale speelden, hadden we als doel om binnen de vijf jaar naar de hoogste provinciale afdeling te stijgen, maar het ging sneller dan verwacht. Op dit moment kunnen we stellen dat het goed zou zijn als we over vijf jaar in tweede afdeling VV zouden kunnen aantreden, of een vast waarde in de top van de derde afdeling zouden zijn. Eerste nationale is zelfs geen ambitie op lange termijn. Financieel is dat niet haalbaar.”

Toch wordt van Wezel Sport weleens beweerd dat het behoorlijke ­budgetten ter beschikking heeft.

“Dat moet ik ontkennen. Na dit seizoen vertrekken er heel wat spelers en die jongens gaan bij die andere ploegen meer verdienen dan bij ons. Wij hebben een normaal budget voor een eersteprovincialer. Als wij soms meer ervaren spelers aantrekken, kan dat omdat die jongens op zoek zijn naar een club die een keer minder per week traint. Dat maakt hen betaalbaar. Wij hebben niet de budgetten die bijvoorbeeld Berg en Dal en ASV Geel ter beschikking hebben.”

Zou het een streep door de rekening zijn als jullie niet zouden promoveren?

“Het zou wel pijn doen, natuurlijk. Als speler heb ik ooit een promotie op de laatste speeldag moeten laten schieten en dat voelde slecht. Bovendien lagen we toen ook na de eerste match uit de eindronde. Als we geen kampioen zouden worden, laden we iedereen weer op voor de eindronde. Maar goed, hopelijk kunnen we zondag al vieren. De honger in de groep is in elk geval enorm groot.”

 

Voorzitter Benny Hoebregs zal promotie dubbel hard vieren met Geel: “Meer klaar voor 3de afdeling dan destijds voor 1ste provinciale”

Met nog twee wedstrijden voor de boeg heeft ASV Geel zijn lot in eigen handen. Wint het komend weekend op Wezel en op de slotspeeldag tegen Kalmthout, dan is de titel altijd een feit. Voorzitter Benny Hoebregs kijkt alvast uit naar de promotie.

Benny Hoebregs 

Benny Hoebregs ©  Mpics

Geel beschikt over een geweldige mooie accommodatie, maar gaat het stadion ooit nog afgewerkt worden?

Benny Hoebregs: “Er is goed nieuws. Vorige woensdag is er een eerste communicatie naar de burgers geweest. Er werd getoond hoe dat onafgewerkte deel van de stadion er zal kunnen uitzien. Daarvoor moet het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) aangepast worden door het stadsbestuur. Blijkbaar zijn de geesten gerijpt en zal het mogelijk worden om de ruimtes onder die tribune, samen met aanvullende accommodatie, commercieel uit te baten. Het duurt nog wel drie jaar eer die aanpassing gebeurd is.”

Hoe zit het met het project waarbij spelers zouden werken op de club?

“Ook dat wordt nog uitgebouwd maar corona heeft ons parten gespeeld. We bestelden bijvoorbeeld een foodtruck in december en die werd pas vorige week geleverd. Voor de inrichting van het Sportkaffee werken we samen met een brouwerij maar de horeca heeft moeilijke tijden gekend. Vertraging dus, maar we moesten ook ondervinden dat de meeste voetballers in eerste provinciale een job hebben.”

Is de club klaar voor de stap naar de nationale reeksen? Er was toch weer gedoe met de licentie...

“Wel, ik kan u vertellen: het BAS heeft onze licentie gisteren toegekend. Nu, we zijn nooit ongerust geweest, hoor. Blijkbaar waren we van alle clubs uit tweede en derde afdeling en eerste provinciale de enige die én met een BV én een vzw werken. Hadden de bondsinstanties vooraf gezegd dat ze ook attesten nodig hadden voor de vzw, dan had die vervelende weigering van de licentie niet nodig geweest. Maar verder is de club meer klaar voor derde afdeling dan we destijds waren voor eerste provinciale. Onze sportieve begeleiding staat op een niveau dat aanleunt bij dat van professionele clubs. Dat zal zeker nieuwe spelers interesseren. En ook financieel hebben we stappen gezet. We moesten putten vullen én bouwen aan de toekomst. Het blijft moeilijk, maar het grootste werk is gebeurd.”

Ligt u nog wakker van die drie punten aftrek? Ze kunnen u zomaar de promotie kosten.

“Na het coronajaar werden alle straffen kwijtgescholden. Alleen onze aftrek werd behouden. Daar maakt me nog altijd boos. Maar het is niet anders. Een promotie zou daarom dubbel deugd doen.”

Waarom gaat het nieuwe bestuur niet meer de fouten maken die Geel in het verleden heeft gemaakt?

“Ik weet niet of er veel fouten gemaakt zijn. Als de belangrijkste geldschieters er op een moment mee ophouden, dan geraakt een club in de problemen. Ik wil dit voorkomen met ons verankeringsproject waarbij er twintig of dertig plaatselijke aandeelhouders zullen zijn. Als iedereen die mij sponsoring beloofd heeft bij promotie die belofte waarmaakt, ziet het er goed uit.”

Hebt u nog contact met Jan Tormans?

“Neen, en dat is jammer. Hij heeft ons toch lang rechtgehouden. De club heeft wel contact met de zoon.”

Is de Geelse jeugd klaar voor ­nationaal voetbal?

“Zeker niet, we zakken naar het gewestelijke niveau. De reorganisatie van de club heeft zoveel werk gevergd... We zetten nu twee stappen achteruit om er binnen afzienbare tijd opnieuw vier vooruit te zetten.”

Droomt de club op lange termijn nog van profvoetbal?

“Je moet realistisch zijn. Het hoogst haalbare is eerste nationale. Hogerop zijn er heel hoge budgetten nodig. Dan heb je een rijke eigenaar of een buitenlandse investeerder nodig. Dat is niet het plan.”

Vastgoed

Jobs in de regio