Burgemeester Karin Derua van Boortmeerbeek, titelvoerend Mechels burgemeester Bart Somers en waarnemend burgervader Alexander Vandersmissen, amper enkele dagen geleden. 

Burgemeester Karin Derua van Boortmeerbeek, titelvoerend Mechels burgemeester Bart Somers en waarnemend burgervader Alexander Vandersmissen, amper enkele dagen geleden. ©  Dirk Vertommen

Boortmeerbeek onderzoekt fusie met alle buurgemeenten: “Daar hoort Mechelen natuurlijk ook bij”

Boortmeerbeek, Mechelen -

De gemeente Boortmeerbeek gaat een fusie onderzoeken met al haar buurgemeenten. “Daar hoort Mechelen natuurlijk ook bij”, zegt Emile De Vleeschouwer, plaatselijk voorzitter van Open Vld. De besturen van Boortmeerbeek en de Dijlestad hebben vrijdag hun fusiegesprekken gestaakt.

Erik Van Eycken, Sven Van Haezendonck

Precies een week geleden lekte in je krant uit dat Mechelen en Boortmeerbeek fusiegesprekken voerden. Na massaal burgerprotest en kritiek van burgemeesters uit randgemeenten stopten beide besturen ze in de koelkast. “We gaan alle opties tot een fusie onderzoeken met alle aanpalende gemeenten, en daar hoort Mechelen natuurlijk ook bij”, vertelt De Vleeschouwer.

LEES OOK. Na dagen politieke soap: Mechelen en Boortmeerbeek stoppen fusiegesprekken in koelkast

De voorzitter van de liberalen in de Boortmeerbeek verwacht dat dit maanden in beslag zal nemen. “Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat we nog voor de zomer tot een besluit komen. Aangezien in ons schepencollege niet alle neuzen in dezelfde richting wijzen, zullen we ons standpunt als zodanig voorleggen op de gemeenteraad van maandag. We gaan voor unanimiteit”, legt Emile De Vleeschouwer uit.

Somers: “Onze deur blijft openstaan”

Het stadsbestuur van Mechelen verklaarde vrijdagavond al dat het nog altijd openstaat voor gesprekken. “We blijven we overtuigd van de meerwaarde van een fusie en de vele opportuniteiten die een samenwerking bood en biedt, op de eerste plaats voor de inwoners van Boortmeerbeek zelf. Onze deur blijft als goede buren evident open staan”, zegt Bart Somers (Vld-Groen-m+), Vlaams minister en titelvoerend Mechels burgemeester.

LEES OOK. Op stap in Boortmeerbeek, waar maar over één ding gesproken wordt: “Antwerpenaar, dat is het laatste wat we willen worden”

De burgemeesters van buurtgemeenten Haacht, Kampenhout en Keerbergen gaven eerder aan geen vragende partij te zijn voor een fusie. Haacht en Keerbergen werken vandaag wel al nauw samen met Boortmeerbeek, onder andere in de politiezone. Uit het burgerprotest bleek dat de inwoners van de gemeente het belangrijk vinden om Vlaams-Brabander te blijven.

Ook buurgemeente Zemst deed Boortmeerbeek geen aanbod tot een fusie. “Maar als de fusiegesprekken met Mechelen spaak lopen, zijn we altijd bereid om te praten”, zei Veerle Geerinckx (N-VA), burgemeester van Zemst. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

LEES OOK. Nieuwe aflevering in Mechelse fusiesoap: liberale burgemeester Keerbergen uit kritiek op collega Boortmeerbeek

LEES OOK. Bij fusie met Boortmeerbeek wordt Mechelen stad met drie districten

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio