Burgemeester Karin Derua van Boortmeerbeek en titelvoerend Mechels burgemeester Bart Somers tijdens de voorstelling van de gesprekken amper enkele dagen geleden. 

Burgemeester Karin Derua van Boortmeerbeek en titelvoerend Mechels burgemeester Bart Somers tijdens de voorstelling van de gesprekken amper enkele dagen geleden. ©  BELGA

Na dagen politieke soap: Mechelen en Boortmeerbeek stoppen fusiegesprekken in koelkast

Mechelen -

Na de politieke soap rond de fusie in Boortmeerbeek verwacht het stadsbestuur van Mechelen een duidelijk standpunt. “Het is aan het gemeentebestuur van Boortmeerbeek om intern de zaken duidelijk op een rij te krijgen en heldere wijn te schenken”, zegt Bart Somers (Open Vld), Vlaams minister en titelvoerend Mechels burgemeester. Somers betreurt hoe het is gelopen. Beide besturen stoppen hun concrete fusiegesprekken voorlopig in de koelkast.

Sven Van Haezendonck

Net geen week geleden lekte in jouw krant uit dat Mechelen en Boortmeerbeek fusiegesprekken waren gestart. “Toen de meerderheid van Boortmeerbeek zich bereid verklaarde om samen met ons aan tafel te zitten om tot een fusie te komen, hebben we die mogelijkheid evident benut”, zegt Somers. Het stadsbestuur van de Dijlestad is er nog altijd van overtuigd dat zo’n fusie winst kan betekenen voor burgers en bestuur.

LEES OOK. Mechelen en Boortmeerbeek gaan voor fusie in 2025: “Onze inwoners winnen op alle vlakken”

Door een fusie zou Mechelen uitgroeien tot een centrumstad met zeker 100.000 inwoners. De samenvoeging zou beide gemeenten een schuldafbouw van 50 miljoen euro opleveren. Volgens het plan dat op tafel lag, wilde Mechelen naar Antwerpse model drie districten vormen. Een daarvan was Boortmeerbeek, dat hierdoor zijn autonomie als kleine gemeente van 13.000 inwoners toch zou behouden. Samen met de Mechelse deelgemeente Muizen dan, goed voor 18.000 inwoners.

Het plan voor de drie Mechelse districten. 

Het plan voor de drie Mechelse districten. © Mediahuis

Maar nadat beide besturen afgelopen dinsdag hun plannen officieel bekendmaakten, is er in Boortmeerbeek een hele golf van protest ontstaan. Misnoegde burgers trokken vanaf dag een naar het gemeentehuis. Sinds een publieke toespraak donderdagavond leek burgemeester Karin Derua (Open Vld) er helemaal alleen voor te staan. Schepenen stellen de fusie openlijk in vraag en ook de druk vanuit andere buurgemeenten nam toe.

LEES OOK. 1.000 razende inwoners van Boortmeerbeek eisen uitleg van burgemeester over fusie met Mechelen: “Je bent een marionet van Bart Somers”

“Begin deze week heeft het voltallige schepencollege van Boortmeerbeek beslist om formele gesprekken op te starten met Mechelen om een fusie te onderzoeken en tot een concreet voorstel te komen. Ondanks dat ondubbelzinnig engagement zijn hierover in de gemeente de afgelopen dagen interne strubbelingen en discussies ontstaan. Met meningsverschillen en debatten tussen en in partijen”, vertelt Somers.

“Ons stadsbestuur betreurt de gang van zaken”

Na al het protest en de druk de voorbije dagen zegt zijn collega Derua van Boortmeerbeek open te staan voor gesprekken met andere gemeenten. “Dat is natuurlijk het goed recht van Boortmeerbeek. Ons stadsbestuur neemt akte van deze beslissing, maar betreurt wel de gang van zaken. Het is aan het gemeentebestuur van Boortmeerbeek om intern de zaken duidelijk op een rij te krijgen en heldere wijn te schenken”, zegt de Mechelse burgemeester.

LEES OOK. Burgemeester Boortmeerbeek na toespraak voor boze inwoners over fusie met Mechelen: “Ik sta open voor voorstellen”

Bart Somers geeft aan dat een fusie voor de Dijlestad die vandaag ruim 87.000 inwoners telt geen noodzaak is. “Onze stad kan perfect voortbestaan met de dynamiek en het positieve beleid van de afgelopen jaren. Maar tegelijk blijven we overtuigd van de meerwaarde van een fusie en de vele opportuniteiten die een samenwerking bood en biedt, op de eerste plaats voor de inwoners van Boortmeerbeek zelf. Onze deur blijft als goede buren evident open staan”, legt hij uit.

Amper enkele dagen geleden drukten waarnemend Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen en Karin Derua, burgemeester van Boortmeerbeek elkaar nog de hand om de fusiegesprekken te bezegelen. 

Amper enkele dagen geleden drukten waarnemend Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen en Karin Derua, burgemeester van Boortmeerbeek elkaar nog de hand om de fusiegesprekken te bezegelen. ©  BELGA

Een beslissing over het formeel opstarten van concrete fusiegesprekken is voorlopig niet meer aan de orde. En dus haalt Mechelen de principiële goedkeuring die last minute op de agenda van de gemeenteraad was gezet er opnieuw af. Op die plotse agendering was in Mechelen de voorbije dagen flink wat kritiek op gekomen vanuit de oppositie.

Geen interesse in andere gemeenten

Vooruit-fractieleider Thijs Verbeurgt verweet het Mechelse stadsbestuur “een totaal gebrek aan democratisch besef.” Marc Hendrickx, Mechels kopman van N-VA, wees rechtstreeks Somers met de vinger. “Er wordt misbruik gemaakt van de democratische instelling die de gemeenteraad zou moeten zijn. Voor Bart Somers als Vlaams minister van Binnenlands Bestuur kan dat tellen”, zei hij.

LEES OOK. Mechelse gemeenteraad stemt maandag al over fusie, oppositie verbolgen: “Totaal gebrek aan democratisch besef”

Nu is het dus terug naar af. “Maandag zullen we op de gemeenteraad wel voorstellen om onze open houding tegenover mogelijke fusiegesprekken te bevestigen”, zegt Somers. Andere kandidaten voor een fusie zijn er niet. De burgemeesters van grensgemeenten Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek en Zemst maakten de voorbije dagen duidelijk dat ze geen interesse hebben in een fusie met Mechelen.

LEES OOK. Calvo na kritiek oppositie op fusie met Boortmeerbeek: “Nodeloos negatief en zelfs een beetje anti-Mechels”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio