Karin Van Herck trekt een streep onder 24 jaar Pluymhoeve. “Maar eerst nog een maand alles geven.” 

Karin Van Herck trekt een streep onder 24 jaar Pluymhoeve. “Maar eerst nog een maand alles geven.” © JAA

Karin verlaat ‘De Pluym’ met pijn in het hart

Wommelgem -

Wommelgem moet er nog even van bekomen. Maar Karin Van Herck is aan haar laatste maand begonnen in De Pluymhoeve. “Op 22 mei geef ik nog een afscheidsreceptie, maar dan sluit ik dit hoofdstuk van 24 jaar af”, aldus de zaakvoerster. Ze laat ‘De Pluym’ overlaat aan de eigenaars van De Kolonie in Sint-Job-in’t-Goor.

De Pluymhoeve vlak naast de E 313 is eeuwenoud en dankt haar naam aan landbouwer Jos Pluym. Er lagen toen nog geen snelwegen of bedrijven, maar weiden rond de boerderij. Toen ze een nieuwe bestemming kreeg als familieestaurant, werd de eetzaal ondergebracht in de oude stallingen. Daar zie en ruik je gelukkig niks meer van.

Karin Van Herck maakte er haar entree als dienster in 1998. “Ik ben erin gevlogen alsof het mijn eigen zaak was. Twee jaar later werd ze dat ook. Al die jaren heb ik zelf altijd meegedraaid, een lange streep die alleen nu en dan onderbroken werd door een zeldzaam weekje vakantie of een uurtje om thuis even uit te rusten. Er is veel geweken voor ‘de Pluym’.”

Karin en haar team aan de slag tijdens de coronacrisis: nooit opgeven.

Karin en haar team aan de slag tijdens de coronacrisis: nooit opgeven. © JAA

Ook Karins huwelijk sneuvelde. Er waren de wel erg langdurige wegwerkzaamheden aan de rotonde op de Ternesselei, waardoor klanten nog maar moeilijk de weg vonden naar De Pluymhoeve. En toen de stratenmakers eindelijk die laatste steen hadden goedgelegd, strooide corona heel veel roet in het eten.

Karin is een sterke vrouw en kreeg vele steun van haar dochter Emma. Ze sloeg zich door alle tegenslagen heen, kwam zelfs tijdens de diepste coronacrisis creatief uit de hoek om klanten te bedienen tijdens hamburger-drive-ins, maar is nu op een punt gekomen dat het tijd is voor wat lang onmogelijk leek: afscheid van ‘De Pluym’.

Karin dankt alle klanten  en klinkt op haar nieuwe toekomst, en die van De Pluymhoeve

Karin dankt alle klanten en klinkt op haar nieuwe toekomst, en die van De Pluymhoeve © JAA

Koks

“Eind mei trek ik een streep onder dit hoofdstuk. Ik ben op en voel echt dat ik toe ben aan iets anders. Deze zaak alleen runnen, is heel zwaar. Ik ben niet failliet, maar kan zeker ook niet gaan rentenieren”, zegt Karin met gebroken stem, maar ook met dankbaarheid voor de vele mooie momenten.

Karin denkt aan een nieuwe toekomst in vast dienstverband in een andere sector, maar wil ook in de horeca actief blijven als reizende dienster, in te huren door wie handen tekort komt.

“Op maandag help ik dochter Emma in haar zaakje Bar Frans op de Kerkplaats”, vertelt ze. “De Pluymhoeve zal bij Rudi en Lieve, uitbaters van De Kolonie bij de vaart in Sint-Job-in’t Goor, in goede handen zijn. Ook al omdat koks Michael, die al 23 jaar deel uitmaakt van het meubilair van deze zaak, en Rob op post blijven. Ikzelf zwaai niet af zonder nog een maand alles te hebben gegeven en met een feestelijke afscheidsreceptie op 22 mei.” (jaa)

Pluymhoeve, Nijverheidsstraat 102 in Wommelgem. Tel 03-354.38.59, de.pluymhoeve@telenet.be.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio