Themabeeld. © Shutterstock

Nederland wil pantserhouwitsers, zwaarste geschut van landmacht, naar Oekraïne sturen

Nederland gaat samen met Duitsland pantserhouwitsers leveren aan Oekraïne om het land te helpen in de strijd tegen de Russen. Nederlands minister van Defensie Kajsa Ollongren heeft gezegd dat het overleg daarover met de Duitsers in een afrondende fase zit.

Bron: Belga

LEES OOK. Ons land levert nieuwe wapens aan Oekraïne, en helpt het land met nog een ander gevoelig thema voor de Russen

Oekraïne heeft zelf gevraagd om de pantserhouwitsers. Dat zijn pantservoertuigen met een stuk artillerie erop. Het gaat om het het zwaarste geschut van de Nederlandse landmacht, waarmee doelen op veertig tot vijftig kilometer afstand getroffen kunnen worden. Eerder deze week kondigde de Nederlandse regering al aan zwaarder materieel te gaan leveren.

“Dit is noodzakelijk”, zei premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie. “Oekraïne is een strijd van leven op dood aan het voeren. Dit gaat ook over de toekomst van dit deel van de wereld en onze gezamenlijke veiligheid.”

Ollongren wilde nog niet zeggen om hoeveel pantserhouwitsers het gaat, maar liet los dat het om “een beperkt aantal” gaat. Ze wijst erop dat het om een geavanceerd wapensysteem gaat dat niet zomaar ingezet kan worden. Daarvoor is eerst training nodig.

Het is nog niet duidelijk wat de taakverdeling wordt tussen beide landen. Zo zou Nederland het materieel kunnen leveren en Duitsland bijvoorbeeld de training op zich nemen. Ook daarover wordt nog gesproken, zei Ollongren.

In totaal heeft Nederland 54 pantserhouwitsers, waarvan ongeveer de helft in gebruik is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER