Het kerkje van Millegem. 

Het kerkje van Millegem. ©  kristin matthyssen

367.000 euro subsidie voor restauratie kerk Broechem en kerkje van Millegem

Ranst -

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Diependaele (N-VA) heeft restauratiesubsidies voorzien voor de kerk van Broechem en het kerkje van Millegem. Het gaat om twee dossiers waar al acht jaar lang op geld gewacht werd.

Kristin Matthyssen

De afgelopen decennia is de wachtlijst voor restauratiepremies steeds langer geworden. “Door de regelgeving te wijzigen en in te zetten op standaardpremies die onderhoudswerken, beheerswerken en kleine totaalprojecten financieren, zorgen we ervoor dat de wachtlijst niet meer aandikt”, zegt Diependaele. “Daarnaast wordt de historische wachtlijst afgebouwd. 64 kleinere projecten die soms al acht jaar wachten op een premie, krijgen vandaag de middelen.”

In totaal wordt dit voorjaar 11,8 miljoen euro uitgetrokken om 64 beschermde monumenten te restaureren. Het gaat over kleinere restauratieprojecten, veelal religieus erfgoed, die al enkele jaren op de wachtlijst staan. Dat gaat van kerken over kapellen en bedevaartsoorden tot kastelen, herenhuizen, een concertzaal en een brouwerij.

De kerk van Broechem. 

De kerk van Broechem. ©  kma

Johan De Ryck (N-VA), burgemeester van Ranst, is tevreden dat twee dossiers die al acht jaar op een premie wachten groen licht hebben gekregen. Voor de werken aan de toren en de dakwerken van het kerkje van Millegem is er een restauratiepremie van 200.000 euro toegekend. In Broechem kunnen de schilderwerken, de aanpassingen aan de elektriciteit en de verwarming in de Onze-Lieve-Vrouw geboorte kerk rekenen op een premie van 167.000 euro.

Het kerkje van Millegem. 

Het kerkje van Millegem. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio