© atv

Boze boeren pakken Appel en Peer in als protest tegen verkeersdoolhof in Ranst

Ranst -

De Landelijke Raad van Ranst heeft een appeltje te schillen met het gemeentebestuur. Als stil protest tegen de vele mobiliteitsingrepen die recent werden ingevoerd, pakten de boeren vrijdag in Broechem het monument Appel en Peer in zwarte plastiek in. Volgens de landbouwers is Ranst een doolhof geworden en geraken ze amper nog aan hun velden. Volgens burgemeester Johan De Ryck (N-VA) gaat het om proefopstellingen en blijven alle velden met de tractor perfect bereikbaar.

Kristin Matthyssen

Het inpakken van Appel en Peer in een rouwjas was een symbolische keuze. Het monument van Gaston Serneels op de rotonde van de Ranstesteenweg en de Van den Nestlaan straalt de Ranstse trots als fruitgemeente uit, met zelfs een eigen fruitveiling vroeger. Omdat de Landelijke Raad juist de verkeershinder voor de boeren wou aanklagen, werd het kruispunt bewust niet geblokkeerd met tractors. Niemand ondervond hinder, al hield de politie een oogje in het zeil.

De voorbije maanden introduceerde de coalitie van N-VA en Groen in Ranst tal van mobiliteitsingrepen in het kader van de verkeersveiligheid. In Sommige straten werd een verbod voor voertuigen van meer dan 3,5 ton ingevoerd, om zwaar verkeer uit schoolomgevingen en de dorpskom te weren. Een aantal straten kreeg een knip of eenrichtingsverkeer.

Protestborden ‘Raak jij nog door het verkeerslabyrint van Ranst’. 

Protestborden ‘Raak jij nog door het verkeerslabyrint van Ranst’. ©  kma

Volgens de Landelijke Raad van Groot-Ranst bemoeilijken die verkeersingrepen hun bedrijfsvoering. “Terwijl de land- en tuinbouwsector in Ranst al kreunt onder de energie- en brandstofprijzen, de zware drijfkrachttaks in de gemeente, de concurrentie tussen bloemenweides en landbouwgronden voor voedselproductie en de stikstofdossiers”, zegt Lotte Jordens, regioconsulent bij Boerenbond.

Het inpakken van Appel en Peer.  

Het inpakken van Appel en Peer.  ©  kma

“Werk niet meer doen”

Hans De Meutter, voorzitter van de Landelijke Raad Groot-Ranst, heeft een varkensbedrijf in Oelegem. “Maar ik kan mijn werk bijna niet meer doen”, zucht Hans.

Kurt Notelteirs en Hans De Meutter. 

Kurt Notelteirs en Hans De Meutter. ©  kma

Fruitteler Kurt Notelteirs moest dinsdag een oplegger gaan lossen aan sporthal Het Loo, omdat de chauffeur niet tot bij zijn fruitbedrijf geraakte. “Door de witte blokken aan de Moorstraat, kunnen ze die bocht niet meer nemen. Zelf moet ik ook twintig minuten omrijden. De ruiters geraken amper met hun paardentrailers aan Domein De Moervelden. Dit bestuur heeft geen voeling met land- en tuinbouw. Hoeveel mensen mij bellen om de weg te vragen tegenwoordig!”

Wim Peers 

Wim Peers ©  kma

Het landbouwbedrijf van Wim Peers is gevestigd in de Bistweg, waar eenrichtingsverkeer werd ingevoerd. “Als ik naar het veld naast mij moet, moet ik dus zes kilometer omrijden. Volgens de gemeente is de Bistweg te smal om daar met twee voertuigen te kruisen. Maar dat is onzin. De Bistweg is altijd een landbouwweg geweest. Ik heb daar nog nooit een spiegel afgereden. Als ik een tegenligger zie, ga ik met mijn tractor aan de kant staan.”

Het inpakken van Appel en Peer. 

Het inpakken van Appel en Peer. ©  kma

Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) wijst er op dat de tonnagebeperking niét geldt voor landbouwers die er akkers of weilanden hebben liggen. Maar de boeren vertrouwen het niet. “Als wij er een ongeluk hebben, zijn wij dan met de verzekering in orde? Dan betekent zo’n mondelinge toezegging van de burgemeester niets. Wij houden ons aan de wet”, zegt Peers. “Waarom hangen ze geen bordje ‘uitgezonderd landbouwvoertuigen’? “Omdat wij niet willen dat álle tractoren daar doorrijden, enkel die er echt nodig zijn”, legt de burgemeester uit.

Appel en Peer in het zwart. 

Appel en Peer in het zwart. ©  kma

Volgens de burgemeester diende de Boerenbond al een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur, maar werd die door de gouverneur verworpen. “Omdat het bestuur gelogen heeft”, zegt gemeenteraadslid Fernand Bossaerts (CD&V), in de vorige legislatuur schepen van landbouw maar nu in de oppositie. “De knip van Maas en Moor is onrechtmatig, want zonder gemeenteraadsbeslissing doorgedrukt.”

Volgens burgemeester Johan De Ryck (N-VA) gaat het sowieso om proefopstellingen die deze zomer geëvalueerd worden en waarover waarschijnlijk in september zal worden gestemd. “Te laat voor ons. Alle voorjaarswerken op de akkers komen eraan”, zegt Hans De Meutter.

Aangeboden door onze partners