Fiko (8) concentreert zich op zijn boekje. © Bart Roggeman

Senioren helpen kinderen in Regenboogschool leesachterstand weg te werken

Hemiksem -

Een tiental senioren van S-Plus Hemiksem trekt sinds kort elke vrijdag plichtsbewust richting gemeentelijke basisschool De Regenboog. Tijdens een leesuurtje trachten ze de leesachterstand die kinderen door corona opliepen, weg te werken.

Als oud-leerkrachten liggen het onderwijs en de kinderen S-Plus voorzitter Hendrik Wastyn - die ook nog directeur was - en zijn vrouw Nicole Van Roosbroeck nog steeds na aan het hart. Toen ze merkten welke impact corona op het onderwijs had, was het voor hen het sein om niet bij de pakken te blijven zitten.

“In het raam van de ‘bijsprong’ om de leerachterstand van de Covid-19 pandemie weg te werken, ging ik vorig jaar op vraag van directeur Sonja Hoolants in De Regenboog aan de slag. Om twee dagen gedurende vier uur in kleine groepjes begrijpend te lezen”, vertelt Nicole.

“Maar ik merkte dat bij verschillende kinderen dat begrijpend lezen heel stroef verliep. Als je niet begrijpt wat je leest, ben je niet mee in het verhaal en dan is het moeilijk om hen te motiveren.”

Het leesuurtje in de Regenboogschool. © bar

Samen met haar man en de directeur kwam ze daarom op het idee om een leesuurtje op poten te zetten waarin ze individueel kinderen kunnen begeleiden. Bij de leden van S-Plus vonden ze meteen een aantal vrijwilligers bereid hun schouders hier mee onder te zetten.

“Voor anderstalige kinderen is het sowieso al lastig. Zij kunnen thuis niet zo veel oefenen. Corona heeft dat alleen maar versterkt, bij iedereen. Maar sinds we ermee gestart zijn, bereiken ons alleen maar hartverwarmende reacties”, glundert Nicole.

Zo is er de anekdote van een meisje uit het eerste leerjaar die haar recht naar het hart grijpt. “Ze kwam mij vertellen dat ze altijd haar boekje in haar kast legt en dan ’s avonds voorleest aan haar mama en aan haar knuffel. Op een bepaald moment lag het boekje niet meer in de kast. Paniek. Het boekje bleek op het bed naast haar knuffel te liggen. En zij of haar mama hadden dat niet gedaan. Nee, het was haar knuffel, want die zat op hete kolen om te worden voorgelezen. Die momenten zorgen voor een krop in de keel.”

Ook het verhaal van Fiko (8) is hartverwarmend. Hij kwam enkele jaren geleden toe uit Azerbeidjan. “’s Avonds lees ik voor aan mijn mama en papa. Zo kunnen zij ook Nederlandse woordjes leren en kunnen we af en toe Nederlands praten”, vertelt hij.

Meester Nils uit het derde leerjaar, en met hem het hele team, is heel dankbaar voor het initiatief. “Deze individuele begeleiding is een grote meerwaarde, in een klas met twintig heb je daar niet altijd de mogelijkheid toe. Het geeft de kinderen meer durf en zelfvertrouwen.”

“Het is ook belangrijk voor andere ‘vakken’, want bij alles komt taal zien. Het gaat niet alleen om het Nederlands, maar bijvoorbeeld ook wiskunde. Als je een vraagstuk krijgt en je begrijpt al niet wat er staat, is het moeilijk om op te lossen.”

De senioren zorgen voor Individuele leesbegeleiding. © bar

Het initiatief blijft bovendien niet beperkt tot het leesuurtje. Met sponsoring van maatschappij Verbroedering Hemiksem hebben de senioren al een bibliotheek kunnen uitbouwen zodat de kinderen boekjes mee naar huis kunnen nemen om te oefenen.

Bart Roggeman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners