©  REUTERS

Europese Commissie breekt EU-begroting opnieuw open voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen: “We blijven hulp bieden”

De Europese Commissie wil de begroting van de Europese Unie verzwaren om extra steun te kunnen bieden aan de lidstaten die de meeste vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Dat heeft begrotingscommissaris Johannes Hahn vrijdag bekendgemaakt.

debnBron: BELGA

Sinds de start van de Russische inval in Oekraïne maakte de EU al vele miljoenen euro’s vrij om Oekraïne en zijn vluchtende bevolking te helpen. Ze trok alles samen al 143 miljoen euro uit voor humanitaire hulpverlening en zei 1 miljard euro steun toe aan Oekraïense vluchtelingen in het kader van ‘Stand Up for Ukraine’, het donorevent dat alles samen 9,1 miljard euro aan toezeggingen wist los te maken.

Nu voegt de Commissie daar 99,8 miljoen euro aan toe via de Europese begroting. Het gaat om vastleggingen - financiële engagementen die dit jaar nog kunnen worden aangegaan. Daarnaast wil de Commissie ook voor 176 miljoen euro aan bijkomende betalingen mogelijk maken. Het geld zal ter beschikking gesteld worden via het Europees Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF) en het Instrument voor financiële steun voor het grensbeheer en het visumbeleid (BMVI).

“De Europese begroting blijft crisismanagement mogelijk maken”, reageert commissaris Hahn. “De uitbreiding van het budget biedt steun aan de meest getroffen lidstaten en verzekert dat ze de middelen hebben om de noden te lenigen van wie op de vlucht slaat voor de niet-uitgelokte en niet-gerechtvaardigde Russische inval van Oekraïne.”

Het geld dat via het asielfonds naar de lidstaten vloeit zal ingezet kunnen worden voor onder meer de ontvangst van vluchtelingen, het verstrekken van voedselhulp, onderdak, medicijnen en kledij en het bieden van psychologische en juridische bijstand. Het grensinstrument moet dan weer verzekeren dat de registratie, veiligheidscontrole en andere checks van de vluchtelingen vlot verlopen.

Het voorstel om de Europese begroting te amenderen, moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement.

Vastgoed

Jobs in de regio