© Dirk Vertommen

Tom (30) speelt orgel Mechelse Sint-Janskerk in: “Organist is een zeldzaam beroep geworden”

Mechelen -

De jonge organist Tom Van Der Plas (30) speelt nu zondag om 15u het uitgebreide nieuwe orgel van de Mechelse Sint-Janskerk in. Samen met zijn collega Wannes Vanderhoeven verzorgt hij het gratis inhuldigingsconcert. Tom is blij met de investering. “Het heeft een heel verfijnde rijke klank”, zegt hij.

Sven Van Haezendonck

Tom Van Der Plas geeft zondag een orgelconcert op het aangepaste muziekinstrument.  © Dirk Vertommen

De kerkfabriek investeerde enkele jaren geleden al in een nieuw orgel. Het oude historische en grotere instrument was na de ontdekking van zeldzame muurschilderingen ontmanteld.

Recent liet de kerkfabriek het instrument uitbreiden door de Vlaams-Brabantse orgelbouwer Stijn Dekoninck. Sinds september vorig jaar is het in gebruik. De inzegening gebeurde begin dit jaar al. “Maar het concert om het orgel officieel in te spelen, moesten we door corona uitstellen”, zegt Tom, de vaste organist van de kerk.

“Het is heel mooi en kwalitatief”

Hij is blij met het instrument. “Het is heel mooi en kwalitatief. Door de uitbreiding van het pedaalklavier en de baspijpen krijg je heel wat meer mogelijkheden. Zowel voor de ondersteuning van de samenzang op liturgisch vlak als voor het repertoire. Het is veelzijdiger geschikter voor concerten”, legt Tom uit.

“Organist is een zeldzaam beroep geworden, maar we worden nog gevraagd”, zegt hij. ©  Dirk Vertommen

Voortaan staat het orgel ook veel centraler, tussen de kerkgangers. “Je zit middenin het publiek. Als je het instrument niet ziet staan en hoort spelen, zou je denken dat het veel groter is”, vertelt Tom. Als organist is de Mechelaar ook actief in de Sint-Bonifaciuskerk in Antwerpen. “Een Anglicaanse kerk met Engelse diensten, ook heel mooi.”

Daarnaast geeft Tom les aan de Academie van Berchem (Antwerpen) en heeft hij een zelfstandige lespraktijk. “Het is een zeldzaam beroep geworden, maar we worden nog wel gevraagd. Ik ben ook actief in de koorwereld”, zegt hij. Op lange termijn zijn er ook plannen om het historische orgel van de Sint-Janskerk te restaureren.

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio