De burgemeesters van Mechelen en Boortmeerbeek stelden dinsdag hun fusieplannen voor. Nog geen week later moeten de gemeenteraden principieel een beslissing nemen. ©  Dirk Vertommen

Mechelse gemeenteraad stemt maandag al over fusie, oppositie verbolgen: “Totaal gebrek aan democratisch besef”

Mechelen, Boortmeerbeek -

De gemeenteraad van Mechelen wil maandag al principieel beslissen over de fusie met Boortmeerbeek. De stadslijst Vld-Groen-m+ voegt het punt last minute toe aan de agenda. De oppositie vindt dat ongehoord. “Dit getuigt van een totaal gebrek aan democratisch besef”, zegt oppositieleider Thijs Verbeurgt (Vooruit).

Sven Van Haezendonck

Amper een week geleden lekten de fusieplannen tussen centrumstad Mechelen en het Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek in jouw krant uit. Oud-burgemeester Michel Baert (onafhankelijk) en de Vooruit-fractie in beide gemeenten plaatsten vanaf dag één grote vraagtekens. Afgelopen dinsdag stelden beide lokale besturen hun plannen officieel voor.

LEES OOK. Mechelen en Boortmeerbeek gaan voor fusie in 2025: “Onze inwoners winnen op alle vlakken”

Vooral in Boortmeerbeek vallen de plannen niet in goede aarde en is er opvallend protest van de bevolking. Zo veel zelfs dat burgemeester Karin Derua (Open Vld) de bevolking vanavond toesprak. Die toespraak is grillig verlopen. In Boortmeerbeek staat maandag de principiële beslissing op de agenda van de gemeenteraad. In Mechelen was dat nog niet het geval, tot de raadsleden donderdag plots een toegevoegd agendapunt in hun mailbox kregen.

LEES OOK. 1.000 razende inwoners van Boortmeerbeek eisen uitleg van burgemeester over fusie met Mechelen: “Je bent een marionet van Bart Somers”

Waarnemend Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen en Karin Derua, zijn collega van Boortmeerbeek, bezegelden hun ambitie om te fuseren symbolisch met een handdruk.  ©  Dirk Vertommen

Ook de Mechelse politici worden geacht om zich maandagavond uit te spreken over de principiële beslissing tot fusie. Dat is opmerkelijk. Pas woensdag kondigde fractieleider Kristof Calvo (Vld-Groen-m+) aan dat er op vraag van de stadslijst vrijdagavond een extra verenigde raadscommissie wordt georganiseerd.

LEES OOK. Mechelse stadslijst roept extra commissie samen over fusie met Boortmeerbeek

Algemeen directeur Erik Laga geeft een toelichting over de fusieplannen, zodat de raadsleden maandag voldoende voorbereid kunnen debatteren. Op vraag van oppositiepartijen CD&V, N-VA, Vooruit en Vlaams Belang was er een actualiteitsdebat op de agenda gezet. Van een principiële beslissing over de fusie zelf was er in de agenda nog geen spoor te bekennen.

Du jamais vu

Dat de stadslijst een belangrijk dossier op zo’n manier aanpakt, schiet zwaar in het verkeerde keelgat bij de oppositie. “Dit is werkelijk du jamais vu. Het stadsbestuur wil zo’n fundamentele beslissing snel-snel door de gemeenteraad jagen, zonder dat de Mechelaar hier ook maar iets over te zeggen heeft”, vertelt Thijs Verbeurgt.

De fractieleider van de socialisten is er niet over te spreken. “Zelfs de gemeenteraad probeert de meerderheid op deze manier in snelheid te nemen. Voor andere agendapunten krijgt de gemeenteraad normaal een week de tijd om zich grondig voor te bereiden. Zo’n zware beslissing op deze manier agenderen, getuigt van een totaal gebrek aan democratisch besef bij de Mechelse meerderheidspartijen Open Vld en Groen”, legt Verbeurgt uit.

LEES OOK. Burgemeester Boortmeerbeek na toespraak voor boze inwoners over fusie met Mechelen: “Ik sta open voor voorstellen”

Oppositieleiders Thijs Verbeurgt en Marc Hendrickx. ©  Joris Herregods

“Dit tart elke verbeelding”

Ook fractieleider Marc Hendrickx van N-VA is verbolgen. “Pas nadat wij om een actuadebat hadden gevraagd, kwam er een initiatief voor een verenigde raadscommissie. Dat is natuurlijk vijgen na Pasen”, reageert hij.

Veel verwacht de oppositieleider niet van die commissie die wordt georganiseerd op een vrijdagavond om 19u. “Wij zullen daar gewoon de informatie krijgen die dinsdag al op de persconferentie werd gegeven. Dit tart elke verbeelding. Er wordt misbruik gemaakt van de democratische instelling die een gemeenteraad is of zou moeten zijn. Voor Bart Somers (Open Vld), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, kan dat tellen”, vertelt hij.

“Ik vraag me overigens af of je zo’n belangrijk dossier als toegevoegd punt op de agenda kunt zetten. Ik vind dat echt heel straf”, zegt Marc Hendrickx.

LEES OOK:

Oppositiepartij Vooruit eist referendum over fusie Mechelen met Boortmeerbeek: “Zeer onlogische keuze”

N-VA en Vlaams Belang kritisch voor fusieplannen: “Het gaat om de extra postjes voor politieke vrienden”

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio