Begin 2021 kwam een 73-jarige vrouw om het leven toen ze op de parking van de Aldi-supermarkt in Sint-Katelijne-Waver werd aangereden door een vrachtwagen. 

Begin 2021 kwam een 73-jarige vrouw om het leven toen ze op de parking van de Aldi-supermarkt in Sint-Katelijne-Waver werd aangereden door een vrachtwagen. ©  Dirk Vertommen

Politiezone Bodukap blikt terug op 2021: “Minder inbraken en minder cybercriminaliteit, wel meer ongevallen”

Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Putte -

De lokale politie Bodukap heeft haar jaarverslag van 2021 voorgesteld. Opvallend is dat het aantal inbraken flink gedaald is en dat ook het aantal aangiften van cybercriminaliteit een dalende tendens vertoont. Op het vlak van verkeer waren er wel meer (zware) ongevallen.

Theo Derkinderen

Met 10.245 interventies was 2021 een druk jaar voor politiezone Bodukap. Op het vlak van verkeer werden 145 ongevallen met gewonden vastgesteld. Daarbij vielen drie dodelijke slachtoffers, 24 zwaargewonden en 159 lichtgewonden. Een stijging in vergelijking met 2020. Toen waren er 127 ongevallen met gewonden en vielen er geen dodelijke slachtoffers.

De politie stelde vorig jaar ook meer snelheidsovertredingen vast in vergelijking met een jaar eerder. “In 2020 ging het om 16.937 overtredingen, in 2021 om 20.534. Vorig jaar werden 61 chauffeurs betrapt die onder invloed van drugs reden en 112 bestuurders hadden te veel gedronken”, zegt korpschef Kris Vandenberk.

Meeste inbraker in Bonheiden

Het aantal diefstallen in woningen daalde vorig jaar in vergelijking met een jaar eerder. “De politie telde 67 effectieve inbraken en 54 pogingen. Een jaar eerder ging het om 77 gelukte inbraken en 69 pogingen. In Bonheiden werden de meeste inbraken gepleegd: 23 effectieve en negentien pogingen. In Sint-Katelijne-Waver de minste: twaalf gelukte en elf pogingen.”

Ook opvallend is dat het aantal feiten van computercriminaliteit gevoelig is gedaald. In 2020 ging het nog om 543 aangiften, vorig jaar daalde dat cijfer naar 442.

Het aantal meldingen van intrafamiliaal geweld lag ook opvallend lager: van 205 feiten in 2020 naar 164 vorig jaar. Met 181 processen-verbaal over drugsfeiten zit de politie aan ongeveer hetzelfde cijfer als een jaar eerder. Toen ging het om 183 pv’s.

Bodycams

In de loop van dit jaar zijn enkele nieuwigheden op komst bij politiezone Bodukap. “Zo worden kleine snelheidsovertredingen via een GAS-boete afgehandeld, krijgen onze medewerkers ook bodycams waarmee ze een interventie kunnen filmen en krijgt de politiezone ook een nieuw logo en nieuwe huisstijl”, zegt Vandenberk. tdk

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio