Onderwijsschepenen Michiels van Edegem en Lambrecht van Hove stellen het pakket voor met Chris Ferket van Bamm en Michelle Segers van Streekvereniging. © Filip Spoelders

Streekvereniging Zuidrand lanceert onderwijspakket rond verstedelijking in aanloop naar Erfgoeddag

Zuidrand -

Erfgoeddag maakt school is het motto van de jaarlijkse themadag die zondag wordt georganiseerd. Het sein voor Streekvereniging Zuidrand om de scholen in zijn werkgebied een nieuw educatief pakket rond erfgoed te schenken.

Filip Spoelders

De leerkrachten en de leerlingen van de derde graad lager onderwijs uit Aartselaar, Kontich, Edegem, Hove, Lint, Mortsel en Borsbeek kunnen vanaf maandag over een nieuw educatief pakket rond erfgoed beschikken.

“Dit pakket vervangt de Tijdmobiel die gedurende enkele jaren door de gemeenten trok. Met dit pakket focussen we ons op de verstedelijking van onze regio. Midden vorige eeuw stonden onze gemeenten bekend als dunbevolkte dorpen en gehuchten. Dit is veranderd naar een dichtbevolkt gebied”, licht Gerda Lambrecht (N-VA), schepen voor Onderwijs in Hove, toe.

Creatieve opdrachten

De erfgoedcel van Streekvereniging Zuidrand werkte samen met Bamm vzw, een organisatie voor kunst- en erfgoededucatie, aan een studiepakket om deze transformatie aan de hand van creatieve opdrachten toe te lichten.

Enkele Mortselse leerlingen testten het pakket al eens. © Streekvereniging Zuidrand

“Vroeger werd deze streek gekenmerkt door zichten over velden en weides die enkel werden onderbroken door kastelen en hoeves. Dit veranderde helemaal na de Tweede Wereldoorlog door de komst van bedrijven en huizen voor de werknemers”, schetst Chris Ferket van Bamm.

Vlogs en podcasts

Voor de zeven gemeenten werd een pakket op maat gemaakt met opdrachten rond onder andere oude foto’s, straatnamen en filmpjes. Het oude klaslokaal van de Lintse heemkundige kring Eugeen Goeyvaerts deed trouwens dienst als decor voor de opnames van de filmpjes.

De filmpjes werden opgenomen bij de Lintse heemkring. © Streekvereniging Zuidrand

“De leerlingen kunnen de verzamelde informatie verwerken tot bijvoorbeeld een podcast of een vlog”, besluit Ferket.

In iedere bibliotheek van de betrokken gemeenten zal het pakket vanaf volgende week beschikbaar zijn. De leerkrachten kunnen het lespakket eveneens online raadplegen.

Aanbod Erfgoeddag

Voor de kinderen hun erfgoed beter leren kennen, is het grote publiek zondag welkom in Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove en Lint voor de Erfgoeddag 2022:

* Aartselaar: kortfilmreeks Het varken, de vos en de molen in de Molen van ’t Heiken

* Borsbeek: het schoolverleden van Borsbeek in het Tirolerhof

* Edegem: open rondleiding op de plaatselijke begraafplaats

* Hove: geschiedenis van het Hoofse onderwijs in GC De Markgraaf en opendeurdag bij Urania

* Lint: de rijke schoolgeschiedenis van Lint bij de heemkundige kring Eugeen Goeyvaerts

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners