Jos (105) maalt nog elke dag vlotjes zijn kilometers op de fiets: “Hoe snel ik nog rijd? Ik kan mijn kilométrique niet meer goed lezen”

Berlaar -

Felle zon, stevige wind of zelfs regen: niets houdt de sportieve eeuweling Jos Kets uit Berlaar tegen om te gaan fietsen. 105 jaar oud is hij ondertussen, maar nog elke dag maalt hij gezwind zijn kilometers. “Fietsen is mijn vrijheid, dan voel ik dat ik leef”, zegt hij.

Bert Provoost

Jos kan uitkijken naar een nieuwe mijlpaal in zijn leven. Vrijdag bereikt hij de gezegende leeftijd van 105. “Ik heb een goede engelbewaarder”, zegt hij fier. Hij mag zich ondertussen zelfs officieel de oudste inwoner van Berlaar noemen.

De oud-strijder en voormalig steenkapper heeft niet alleen al heel wat jaren, maar ook heel wat kilometers op de teller staan. “Ik heb altijd graag en veel gefietst. En dat doe ik nog steeds. In de winter ga ik vier keer per week fietsen, ook als er wind of regen is. Dat speelt me geen rol, ik word dat niet gewaar, daar kan ik tegen. Al hou ik meer van wind dan van regen. Nu het goed weer is ben ik zelfs alle dagen weg.”

”Ik heb altijd graag en veel gefietst”, zegt Jos.

”Ik heb altijd graag en veel gefietst”, zegt Jos. © Joren De Weerdt

De man woont al zestien jaar in een serviceflat aan WZC Sint-Augustinus in Berlaar. “Ik was toen eigenlijk nog veel te fit om hier te komen wonen, maar mijn vrouw kon minder goed uit de voeten. Ze is al een hele tijd overleden. Nu ben ik ook nog relatief goed. Of ik nog eeuwelingen ken die nog zo fit en monter zijn? Ik word er vrijdag dan wel 105, maar ik voel me eigenlijk nog maar 95. Dat valt dus nog goed mee.”

Naar Lier

Zijn tochtjes doet hij in de buurt. “Ik rij rond in de omtrek, bijvoorbeeld langs de dijk richting Lier. Daar ben ik van afkomstig en daar ligt ook mijn vrouw begraven. Haar bezoek ik nog geregeld. Vaak fiets ik ook naar kleine gehuchtje Gestel, hier wat verderop in Berlaar. Het is hier echt een heel mooie streek om te fietsen.”

“Wat er zo leuk aan is? Fietsen is mijn vrijheid. Dan voel ik dat ik leef. Als ik altijd op mijn kamertjes zou zitten, dan zou ik me opgesloten voelen. Ik hou ook van de beweging, ik blijf er fit van. Wandelen gaat moeilijker, dat is gedaan. Mijn benen zijn niet meer zo goed, ik ga meestal met een rollator. Ik fiets trouwens met een driewieler, want op een gewone fiets kan ik niet goed meer op- en afstappen.”

“Als ik altijd op mijn kamertje zou zitten, dan zou ik me opgesloten voelen”, vertelt hij.

“Als ik altijd op mijn kamertje zou zitten, dan zou ik me opgesloten voelen”, vertelt hij. © Joren De Weerdt

Al gaat dat stappen – alle verhoudingen in acht genomen – toch nog bijzonder vlot, zo merken we. Jos is zonet van zijn serviceflat op de eerste verdieping met de trap naar beneden gekomen om te gaan fietsen. “Het ging nog goed. Naar beneden komen gaat beter dan naar omhoog gaan. Dan ben ik moe. Een paar weken geleden heb ik trouwens nog corona gehad, maar dat is al vergeten. Ik voel me weer heel goed.”

“Hoe snel ik nog fiets? Dat weet ik niet precies. Ik kan mijn kilométrique (kilometerstand op fietscomputer, red.) niet meer goed lezen. Dichtbij zie ik niet goed, veraf gelukkig nog wel. Fietsen is dus geen probleem. Ik heb trouwens met de auto gereden tot ik 100 was. Dat ging ook nog.”

Kort door de bocht

Ondertussen is er lang genoeg gebabbeld en zet Jos zich klaar voor een ritje in de buurt. Al snel rijdt hij 10 à 15 kilometer per uur, om daarna schijnbaar gezwind nog even te versnellen. “Ik ben voorzichtig, hoor. Ik ben alleen eens gevallen als ik mijn bocht te kort nam, maar serieuze ongevallen heb ik nog nooit gehad. Ik voel me niet snel onveilig in het verkeer.”

Een geheim om als hoogbejaarde nog zo fit te blijven, zegt hij niet echt te hebben, buiten in beweging blijven. “Al moet ik in alle eerlijkheid wel zeggen dat ik elektrisch fiets. Ik krijg dus hulp van een batterij, maar zelf moet ik ook nog altijd trappen. Maar zo doen veel jonge mensen dat toch ook, niet?”

Autorijden deed hij tot zijn 100ste, fietsen doet Jos nog steeds op zijn 105de.

Autorijden deed hij tot zijn 100ste, fietsen doet Jos nog steeds op zijn 105de. © Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio