© ATV

Moet bijsturing van bodemdecreet Oosterweel redden? “Nog geen knopen doorgehakt over oplossing”

Het is nog te vroeg om te stellen dat een bijsturing van het bodemdecreet de piste is die de Vlaamse regering wil bewandelen om de Oosterweelwerken te redden. Die werden door een arrest van de Raad van State opnieuw gedeeltelijk stilgelegd. “Er zijn nog geen knopen doorgehakt, er wordt nog gewerkt aan de juridische analyse”, luidt het op het kabinet van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

mtmBron: BELGA

In het Vlaams Parlement zeiden Demir en minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) woensdag dat de regering aan een oplossing werkt die het mogelijk moet maken de Oosterweelwerken zo snel mogelijk te hervatten. De volksgezondheid zou daarbij als richtsnoer gelden, zei minister-president Jan Jambon (N-VA).

Volgens De Tijd wordt gedacht aan een bijsturing van het bodemdecreet, dat regelt hoe aannemers vervuilde grond mogen afgraven en verplaatsen op hun werf - precies wat volgens de Raad van State niet mogelijk is op de Oosterweelwerf omdat de grond er zwaar vervuild is met PFOS en ‘afvalgrond’ is. Die oplossing zou uitgedokterd zijn door de regering, bouwheer Lantis en de bevoegde administraties, schrijft de krant donderdag.

In een reactie aan Belga zegt minister Demir dat het nog te vroeg is om van een oplossing te spreken. De opdracht is gegeven om alle mogelijke pistes te verkennen, zowel voor de werf van Lantis, maar ook voor alle andere grondverzetswerken in Vlaanderen, “aangezien de interpretatie van de Raad van State verder reikt dan Oosterweel”, laat ze via haar woordvoerder weten.

Maar er zijn nog geen knopen doorgehakt; er wordt nog gewerkt aan de juridische analyse, luidt het. “We kunnen dus op geen enkel scenario vooruitlopen.”

LEES OOK

- Vlaamse regering zoekt oplossing om Oosterweel te redden: “Zonder grondverzet kun je geen tunnel bouwen”

- Vlaams minister Ben Weyts reageert op stilleggen werken Oosterweel: “Nefast voor grote werken in Vlaanderen”

- Maak kennis met de ‘wasmachine’ die Zwijndrecht en omstreken gaat verlossen van PFAS

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring