© rr

Topmodel Bella Hadid roept Instagram op het matje: “De app duwt politiek geladen posts naar de achtergrond”

Palestijns-Nederlands topmodel Bella Hadid (25) post wel vaker activistische posts over de situatie in Palestina op haar Instagrampagina. Via een story liet ze weten er niet mee gediend te zijn dat de app haar politieke posts “shadowbant”, ofwel haar berichten opzettelijk onzichtbaar maakt voor een groot deel van haar volgers.

tsjs

Niet alleen mode en glam op Bella Hadid haar Instagramaccount. Tussen de Vogue fotoshoots en Michael Kors affiches door post het model ook regelmatig activistische berichten over de huidige politieke situatie in Palestina, het land waaruit haar vader afkomstig is. Ook voor Black Lives Matter en Oekraïense vluchtelingen staat ze regelmatig op de (social media) barricade. Maar volgens het model zou Instagram haar posts over Palestina niet even gretig met het grote publiek delen als haar modieuze selfies. “Hier gaan we weer”, klinkt het op haar story. “Instagram zorgt dat ik geen stories meer kan plaatsen. En dat bijna alleen wanneer het over Palestina gaat. Dan word ik onmiddellijk geshadowbanned en zien een miljoen mensen minder mijn content”, kaart Hadid aan.

(Lees verder onder post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Shadowbanning is geen officiële term, maar het is wel geweten dat de app de prioriteit van bepaalde accounts kan beïnvloeden. Dat wil zeggen dat posts verborgen of beperkt kunnen worden en in sommige situaties de content zelfs volledig offline wordt gehaald. In extreme gevallen, wanneer de inhoud in strijd is met de gebruiksvoorwaarden van Instagram, worden accounts tijdelijk geblokkeerd. Dit overkwam onder meer zangeres Rihanna toen ze een magazinecover postte waarop haar borsten te zien waren.

Instagram zelf ontkende het fenomeen stellig in 2018 en meende dat shadowbanning “niet echt bestaat”. Hoewel het een jaar later al toegaf dat posts die als “ongepast voor internationaal publiek” worden aangegeven, niet meer zichtbaar zijn op de verkenningspagina.

Vastgoed

Jobs in de regio