© ATV

Commotie rond het afbouwen van aantal Antwerpse stadsloketten: “Wachtrijen zijn nu al veel te lang”

Veel commotie rond de plannen van de stad om het aantal loketten af te bouwen. Het stadsbestuur wil van tien naar vier loketten en ter compensatie de mogelijkheden online uitbreiden. Oppositiepartijen Groen en PVDA kanten zich tegen het voorstel. De wachttijden zijn volgens hen nu al veel te lang.

Bron: ATV

Momenteel telt Antwerpen tien stadsloketten, dat van Hoboken is er daar een van. Maar vanaf eind dit jaar zullen maar vier loketten zes dagen op zeven open zijn, de andere zes loketten openen dan maar twee dagen per week. Nochtans zijn de wachtrijen vaak lang.

Bevoegd schepen Nabilla Ait Daoud is niet in het land maar reageert schriftelijk. “We bouwen de loketwerking allerminst af, wel integendeel: de regioloketten zullen vanaf december 2022 ruimere openingsuren hebben en meer loketten tellen. Ze zullen twee avonden per week open zijn, ook op zaterdag. Er komen daarnaast 32 vernieuwde self-service zuilen op verschillende plekken en de Antwerpenaar kan vanaf december ook op de vernieuwde A-app van de stad terecht voor een heleboel documenten die hij dan digitaal op zijn smartphone ontvangt.”

De bedoeling van de stad is vooral om mensen niet te belasten met een bezoek aan het loket. Hoe meer er thuis digitaal kan gebeuren, hoe gemakkelijker dat is voor de inwoners. Maar volgens de oppositiepartijen houdt de stad te weinig rekening met kwetsbare mensen die niet zomaar online uit de voeten kunnen.

Zowel Groen als PVDA zullen maandag op de gemeenteraad voorstellen om toch de tien bestaande loketten volwaardig open te houden. “Het moet een en-en-verhaal worden en nu wordt het uitsluitend één verhaal: digitalisering dat de klok slaat. Er blijven uiteraard vier kantoren over. Maar een gebied als Antwerpen, zo groot, dat met vier kantoren bediend moet worden, dat is voor ons ondermaats.”

 

Aangeboden door onze partners