Kristof Calvo, fractieleider van de stadslijst, tijdens de voorstelling van de fusieplannen. ©  Dirk Vertommen

Mechelse stadslijst roept extra commissie samen over fusie met Boortmeerbeek

Mechelen, Boortmeerbeek -

Na alle commotie over de geplande fusie met Boortmeerbeek roept de Mechelse stadslijst Vld-Groen-m+ zelf een extra verenigde raadscommissie samen. Dat doet ze als voorbereiding op het actualiteitsdebat dat de oppositie vraagt op de gemeenteraad komende maandag.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Mechelen en Boortmeerbeek gaan voor fusie in 2025: “Onze inwoners winnen op alle vlakken”

In Boortmeerbeek laaien de emoties over de fusieplannen met Mechelen hoog op, maar ook in de Dijlestad uit de oppositie flink wat kritiek. Die drong aan op een actualiteitsdebat tijdens de gemeenteraad van maandag 25 april. In de aanloop daarvan stemde raadsvoorzitter Maxine Willemsen (Vld-Groen-m+) in op een vraag voor een extra verenigde raadscommissie.

De commissie vindt vrijdag 22 april om 19u via digitale weg plaats. Algemeen directeur Erik Laga verzorgt een uitgebreide technische toelichting. “Zo’n fusie is een belangrijke keuze voor onze stad en dus voor onze gemeenteraad. Om het debat te hebben en zich over de principiële keuze te buigen, is het goed dat de eerste reeks afspraken vooraf worden toegelicht”, zegt Kristof Calvo, fractieleider van Vld-Groen-m+.

LEES OOK. Na heisa over fusie met Mechelen spreekt burgemeester Boortmeerbeek bevolking toe: “Onze inwoners zijn totaal op een verkeerd been gezet”

Op die manier krijgen de Mechelse gemeenteraadsleden de kans om zich goed voor te bereiden voor het actuadebat. In Boortmeerbeek zelf staat er maandag al een principiële beslissing op de agenda van de raad. “Zowel voor Mechelen als Boortmeerbeek is dit een belangrijke stap vooruit. Zowel de stedelijkheid als de landelijkheid kunnen we hierdoor versterken. Onze eigen Mechelse dorpen krijgen ook meer mogelijkheden. De toelichting, het actuadebat en de principiële keuze zijn slechts de eerste stappen. Nadien volgen er nog vele stappen, uiteraard ook met de Mechelaars zelf. Pas als de gemeenteraad groen licht geeft voor de verdere uitwerking, kan die ook starten”, legt Calvo uit.

LEES OOK:

• Van “waanzin” tot “mogelijk positief”: Mechelaars reageren verdeeld op fusieplannen met Boortmeerbeek

• Boze inwoners Boortmeerbeek protesteren tegen fusie: “Wij willen niet de parking van Mechelen worden”

• N-VA en Vlaams Belang kritisch voor fusieplannen: “Het gaat om de extra postjes voor politieke vrienden”

• Oppositiepartij Vooruit eist referendum over fusie Mechelen met Boortmeerbeek: “Zeer onlogische keuze”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen