“Met zelfgemaakte betonblokken bouwden we een vier meter hoge muur rondom het circuit, met daar bovenop nog een geluidswand van twee meter”, zeggen Staf Meulemans en Michel Blockx. © Eddy Meulemans

Glossocircuit na 29 jaar weer open: voor 15 euro mag je zelf meerijden in echte racewagen

Arendonk -

Heb je er altijd van gedroomd om eens in een echte racewagen over een autosportcircuit te racen? Zaterdag en zondag kun je op het Glossocircuit in Arendonk voor slechts 15 euro vier rondjes meerijden als copiloot. Het totaal vernieuwde rallycrossparcours gaat na 29 jaar eindelijk opnieuw open.

Eddy Meulemans

Staf Meulemans. © EMA

Net geen dertig jaar. Zo lang hebben de rallycrossers in Arendonk moeten wachten voordat ze weer, net zoals vroeger in de jaren 70 en 80, over de volledige lengte van het Glossocircuit kunnen scheuren. De kolder en kwel begonnen in 1992, toen het circuit al twintig jaar bestond. In dat jaar kwam plots aan het licht dat de achterste helft van het parcours in natuurgebied lag. Pas na drie decennia slaagden de provinciale en Vlaamse overheid erin om deze historische fout op het gewestplan uit te wissen.

Ondanks de vele dagvaardingen, tot voor de Raad van State, een berg administratieve rompslomp en een ultieme klacht van een Nederlandse villabewoner uit buurdorp Oud-Turnhout is voorzitter Staf Meulemans (81) van vzw Glosso er altijd in blijven geloven. “Ik heb er letterlijk en figuurlijk grijze haren van gekregen”, bekent hij. “Maar ik ben blij dat alles nu definitief in orde is en dat we dit jaar eindelijk weer wedstrijden kunnen organiseren over de volledige lengte van ons circuit.”

De feestelijke opening vindt dit weekend plaats en iedereen is welkom. Vanaf 10u zijn er doorlopend demonstratieritten. Zestig lokale rallycrossers hebben toegezegd om het Glossocircuit 2.0 officieel in te racen.

Elektrisch aangedreven racewagen

Een van hen is Viktor Vranckx, die met een elektrisch aangedreven wagen deelneemt aan het wereldkampioenschap RX2E. Voor de toeschouwers is het hele evenement gratis.

Je kunt gewoon toekijken vanop de verhoogde bermen of… plaatsnemen op de passagierszetel van een echte rallycrossauto en zo op een originele manier kennismaken met het nieuwe circuit: live vanuit de cockpit.

Zoals langs de snelwegen

“Om te voldoen aan de opgelegde voorschriften op het gebied van milieu- en omgevingshinder, hebben we de voorbije maanden met zelfgemaakte betonblokken een vier meter hoge muur gebouwd rondom het circuit”, zegt clubsecretaris Michel Blockx. ”Daar bovenop plaatsten we nog een geluidsabsorberende wand van twee meter, zoals je ook ziet langs de snelwegen.”

Voorzitter Staf Meulemans is in de wolken. “Dankzij deze omwalling ziet ons circuit er nu uit als een echte sportarena”, zegt hij. “Maar bovenal: het geluid blijft binnen, zodat de omwonenden zeker geen hinder ondervinden.”

Ook in de veiligheid van de piloten en het publiek werd fors geïnvesteerd, onder meer door de aanleg van versterkte bermen, zandbakken, een ‘joker lap’ en extra hoge vangrails. De totale kostprijs voor de aanpassingswerken wordt geraamd op een half miljoen euro.

Eerste wedstrijd op 1 mei

De eerste (regionale) rallycrosswedstrijd op de gerenoveerde omloop vindt volgende week al plaats: op zondag 1 mei. “Tijdens de afgelopen 29 jaar, toen we alleen de voorste helft van het parcours mochten gebruiken, zijn de regionale piloten altijd blijven komen”, zegt Staf Meulemans. “Uit dankbaarheid geven we aan hen nu de primeur.”

De grote kanonnen worden op zondag 9 juli verwacht. Dan zakken de beste Belgische en Duitse rallycrosspiloten af naar Arendonk voor een manche van het nationaal RX-kampioenschap.

‘Drive for Glosso’ op zaterdag en zondag vanaf 10u op het Glossocircuit aan het Schotelven in Arendonk. Info: www.glossocircuit.be.

Ook in de veiligheid van de piloten en het publiek werd fors geïnvesteerd, onder meer door de aanleg van versterkte bermen, zandbakken, een ‘joker lap’ en extra hoge vangrails. © Eddy Meulemans

“Door de omwalling ziet ons circuit er nu uit als een echte sportarena”, zeggen Michel en Staf. © Eddy Meulemans

De totale kostprijs voor de aanpassingswerken wordt geraamd op een half miljoen euro. © Eddy Meulemans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners