© ATV

Brandnetels kunnen wapen in strijd tegen PFAS zijn, maar oplossing is nog niet perfect

Sommige planten kunnen helpen om vervuilde grond te saneren, dat zei bioloog Thimo Groffen van de UAntwerpen vanmorgen op Radio 2. Vooral brandnetels blijken erg nuttig. “Het probleem is dat we nog niet weten wat te doen met de planten achteraf”, zegt Groffen.

Bron: ATV

Onderzoekers in Australië vonden een plant die op grote schaal PFAS kan filteren. Ook in België loopt onderzoek naar die filterende functie van planten. Bioloog Thimo Groffen van de Universiteit Antwerpen, die zelf een gelijkaardig onderzoek voert, vertelde woensdagmorgen op Radio 2 hoe het werkt.

“In het Australische onderzoek gaat het over een plantensoort uit de russenfamilie, een soort die dicht bij de grasachtigen aanleunt. Die plantensoort groeit heel snel, waardoor ze snel water, voedingsstoffen maar ook andere stoffen zoals chemicaliën uit de bodem kan onttrekken.” Zo ook de PFAS waarmee de bodem in Zwijndrecht en rond verschillende brandweerkazernes vervuild is.

Groffen deed in 2020 zelf onderzoek naar de filterende functie van vijf verschillende plantensoorten. “Daaruit bleek dat in de bladeren van brandnetels de grootste concentraties PFAS werden waargenomen, ten opzichte van bijvoorbeeld een berk of een braam. Handig, want brandnetels groeien bijna overal in België. Riet neemt ook veel PFAS op. ”

Het resultaat van de studie biedt volgens Groffen zeker mogelijkheden om in de toekomst bodems te saneren met behulp van planten, maar de oplossing staat nog niet op punt. “Het probleem is dat we niet goed weten wat we moeten doen met de planten na de PFAS-opname”, geeft Groffen aan. “Verbranding is niet honderd procent effectief gebleken, aangezien er PFAS kunnen vrijkomen via de lucht of in de asfractie blijven zitten. Er moet eerst uitgezocht worden hoe we omgaan met die biomassa.”

LEES OOK. Te veel PFAS in het bloed? Tien GvA-redacteurs laten zich testen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV