© RTV

Vernieuwde kinderboerderij straalt landelijke streekidentiteit uit

Geel -

De compleet vernieuwde kinderboerderij op jeugddomein De Bogaard in Geel ontvouwt nu echt haar schatten, omdat de nieuwe kleuterspeelzone letterlijk met dit officiële levend erfgoedhof verweven is.

Hans Otten

De stadsboerderij met kleine erfdieren achter jeugdcentrum De Bogaard is al vele jaren het werkterrein van enkele opleidingen van Sint Jozef Geel. Zo kunnen de leerlingen Dierenzorg hun theorie in de praktijk toepassen. Maar de infrastructuur was verouderd, zodat een grootschalige vernieuwing zich opdrong. Voor dat ingrijpende project sloeg het stadsbestuur de handen in elkaar met scholengemeenschap Kogeka en provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve. Samen werkten ze een plan uit waarbij de hoeve niet alleen als kinderboerderij, maar ook als centrum voor Kempens levend erfgoed en bij uitbreiding als kleuterspeelzone dienstdoet.

De leerlingen Agro- en Biotechnologie staan in voor de zorg voor de erfdieren.

De leerlingen Agro- en Biotechnologie staan in voor de zorg voor de erfdieren. © Hans Otten

“In het eindresultaat zit een stukje DNA van Geel, want naast de Heilige Dimpna is ook het landelijke dorpse karakter heel typisch voor onze stad”, zegt burgemeester Vera Celis (N-VA) van Geel. “De boerderij combineert zo een oase van rust met landbouw, spel en plezier.” Het project is samen met het plaatsen van een nieuwe luifel boven de ingang van De Bogaard de eerste fase van het vernieuwingsproject. “Later pakken we het gebouw aan en komen er nog een nieuw skatepark en Mobipunt bij. Geel investeert zo bijna 2 miljoen euro in De Bogaard”, zegt jeugdschepen Marlon Pareijn (CD&V).

Oude streekrassen

Kogeka zorgde bij het verbouwingsproject voor de werkkrachten, want onder meer de leerlingen van Hout & Bouw staken de voorbije maanden intensief hun handen uit de mouwen op de werf. “In feite hebben zowat alle afdelingen van onze school hun steentje, likje verf of klinker bijgedragen”, zegt technisch adviseur An Dierckx van Sint Jozef Geel. “Onze leerlingen van Agro- en Biotechnologie blijven instaan voor de zorg voor alle kippen, schapen, geiten en konijnen.”

Speciale aandacht gaat uit naar verdwenen rassen zoals het Kempens hoen, tegelijk de mascotte van de boerderij.

Speciale aandacht gaat uit naar verdwenen rassen zoals het Kempens hoen, tegelijk de mascotte van de boerderij. © Hans Otten

Daarbij gaat er speciale aandacht naar oude streekrassen die ei zo na verdwenen zijn, zoals het Kempens heideschaap en het Kempens hoen. De provinciale Hooibeekhoeve werkte er onder meer infoborden, een belevingspad en een educatief pakket voor zowel kleuters als lagereschoolkinderen rond uit. Het levert De Bogaard het zevende Vlaamse label van Levend Erfgoedhof op. “Daarmee belonen we plekken die levende erfgoedrassen in prima omstandigheden onderhouden en tonen”, zegt Jan Martens van Steuntpunt Levend Erfgoed. “Vlaanderen en België zijn in Europa bij de laatste die erkennen dat er ook voor het historische levend erfgoed nog altijd een toekomst is.”

An Dierckx van Kogeka en Stefanie Verherstraeten van Hooibeekhoeve onthullen het label van Levend Erfgoedhof.

An Dierckx van Kogeka en Stefanie Verherstraeten van Hooibeekhoeve onthullen het label van Levend Erfgoedhof. © Hans Otten

Een blikvanger bij de kinderboerderij is de kleuterspeelzone die er zich mee verweeft. Die bestaat uit een gloednieuwe heuvel vol speelelementen, die via loopbruggen tot letterlijk in de kinderboerderij reiken. Op die manier kunnen de kinderen heel dicht bij de verschillende erfdieren komen. Daarnaast slingert het belevingspad met zoektocht zich tussen de speeltoestellen en de dierenverblijven. Op zondag 24 april staat het geheel ook in de kijker tijdens de Erfgoeddag.

Een belevingspad verbindt de speelzone met de kinderboerderij.

Een belevingspad verbindt de speelzone met de kinderboerderij. © Hans Otten

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio