Hans Somers: “Ik vind het ideaal om als trainer te kunnen doorgroeien bij één club.” 

Hans Somers: “Ik vind het ideaal om als trainer te kunnen doorgroeien bij één club.” © Dick Demey

Hans Somers (ex-Lierse) pakt titel als coach van Genkse beloften: “Ik heb best wel ambitie als trainer”

Hans Somers, die eind jaren negentig als speler van Lierse de titel en de Beker van België pakte en in zijn nadagen ook nog voor Schriek voetbalde, is tegenwoordig actief als trainer. En hoe! Met de beloften van Racing Genk pakte hij vorige week de landstitel. Volgend seizoen treedt hij met zijn youngsters aan in de 1B Pro League. Somers staat zo aan het begin van een beloftevolle trainerscarrière. “Ik heb best wel ambitie als trainer”, zegt Hans Somers.

Gino Van Looy

Somers is uiteraard heel tevreden met hoe het seizoen gelopen is. “Voor de start van de competitie was het onze ambitie om bij de top vier te eindigen om zo volgend seizoen in 1B te kunnen spelen”, vertelt Somers. “We hebben een heel jonge groep, met jongens die al verschillende jaren samen spelen. Na een tijdje was het duidelijk dat we die top vier gingen halen. Het is heel mooi dat we nu ook nog kampioen werden.”

En zo promoveert Somers volgend seizoen dus tot trainer van een 1B-ploeg. “Ik heb mijn Pro ­License-diploma en heb dus ook ambitie als trainer. Dit is mijn vierde seizoen bij Genk. Ik vind het ideaal om als trainer te kunnen doorgroeien bij één club. Duitsland toont aan dat dit een goed systeem is, in België is dat nog niet zo ingeburgerd. Met Luc Nilis en Jos Daerden heb ik uiteraard ook heel wat kennis en ervaring in mijn staf. Zij hebben evenveel verdienste aan deze titel. Ik kijk in elk geval uit naar volgend seizoen. Ik denk niet dat we een mal figuur zullen slaan.”

Goed in Genk

Somers wil zich als trainer vooral ontwikkelen. “Momenteel zit ik zeer goed in Genk. Ik heb al aanbiedingen gehad van andere clubs, maar wil vooral eerst verder groeien als trainer. Ik zie me niet naar een andere club gaan om alleen maar wat kegeltjes te zetten, dan kan ik veel beter hier blijven.”

Ook het buitenland schrikt Somers niet af. “Voetbal is universeel, als speler heb ik ook al in Turkije en Nederland gespeeld. Ik vind wel dat een trainer de taal van zijn spelers moet spreken. Werken met een vertaler haalt veel van de impact van de woorden van een coach weg. Bij Lierse was Eric Gerets daar een meester in. Als die een speech gaf, kwam je helemaal opgeladen het veld op. Het tegendeel heb ik bij ­Trabzonspor meegemaakt. Daar gaf de trainer ook een speech, maar ik was de enige die hem begreep, de andere spelers hoorden het via de vertaler. Het effect was bijna helemaal weg.”

Kennen zijn spelers Hans Somers als voetballer eigenlijk nog? “Sommigen wel, anderen niet, maar op het internet zijn natuurlijk nog veel beelden van mij te vinden. Het is ook een andere generatie, de meesten zijn zo oud als mijn zoon. Om maar te zeggen dat de tijd snel gaat.” (lacht)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio