De Turnhoutse schakers mochten op de foto met Judit Polgár, de beste vrouwelijke schaker ooit. © RR

Twee jonge Turnhoutse schakers kronen zich tot Belgisch kampioen

Turnhout -

Tijdens de tweede week van de paasvakantie vormde Floreal Blankenberge het decor voor de Belgische jeugdkampioenschappen schaken. Jeugdclub Schaken Turnhout leverde twee winnaars: Jonathan van Heinsbergen bij jongens onder 8 jaar en Yesenia Lukin bij de meisjes onder 10 jaar.

Wouter Adriaensen

Het was een pittige week voor de jonge deelnemers aan het BK. “Iedereen speelt negen partijen, gespreid over zeven dagen”, zegt Dusty Bracke, jeugdverantwoordelijke van de Koninklijke Turnhoutse Schaakkring TUSK. “De deelnemers starten elke partij met negentig minuten op de klok en krijgen per zet dertig seconden bij. Sommige partijen duurden langer dan vier uur.”

JST leverde zestien deelnemers, verspreid over vijf leeftijdsreeksen. “We probeerden een gezonde mix te vinden tussen inspannen en ontspannen. Na de partijen maakten we een analyse: waarom werden welke zetten gedaan, welke kansen werden er gemist… Maar we trokken ook naar het strand, de bowlingbaan en het zwembad.”

Beste vrouwelijke schaker

De kinderen kregen bovendien hoog bezoek. “Judit Polgár, de allerbeste vrouwelijke schaker ooit en de enige vrouw die ooit in de top tien heeft gestaan, kwam schaken voor meisjes promoten”, vertelt Dusty. “Onze deelnemers gingen met haar op de foto, enkele mochten zelfs deelnemen aan het simultaan schaken met haar.”

Met Jonathan van Heinsbergen bij de jongens onder 8 jaar en Yesenia Lukin bij de meisjes onder 10 jaar leverde de Turnhoutse jeugdschaakclub twee Belgische kampioenen. “Zij mogen dus ook naar het EK of WK later dit jaar. Zeven andere leden wonnen bovendien geldprijzen. Na deze zware week mogen we enorm fier zijn op het resultaat van iedereen.”

www.jsturnhout.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners