© rtv

Boze inwoners Boortmeerbeek protesteren tegen fusie: “Wij willen niet de parking van Mechelen worden”

Mechelen, Boortmeerbeek -

De fusieplannen met Mechelen verhitten in Boortmeerbeek flink de gemoederen. Aan het gemeentehuis hadden dinsdag boze burgers postgevat om te protesteren tegen de plannen. Ook oud-burgemeester Julien De Keyser (Open Vld) is verrast door de intentie van zijn opvolgers. De oppositiepartijen dringen aan op een referendum.

Sven Van Haezendonck, Erik Van Eycken

Boortmeerbeek moet in 2025 samen met Muizen (Mechelen) een van de drie nieuwe districten vormen van Mechelen. Dat is althans de intentie van de meerderheid van Open Vld en N-VA in Boortmeerbeek en de Mechelse stadslijst Vld-Groen-m+. Maar in Boortmeerbeek blijken inwoners niet gediend met die plannen.

LEES OOK. Mechelen en Boortmeerbeek gaan voor fusie in 2025: “Onze inwoners winnen op alle vlakken”

Enkele boze inwoners protesteerden aan het gemeentehuis tegen de fusieplannen met Mechelen.  

Enkele boze inwoners protesteerden aan het gemeentehuis tegen de fusieplannen met Mechelen.  ©  Erik Van Eycken

“Moesten het via media vernemen”

Een aantal onder hen zakten dinsdag af naar het gemeentehuis, waar de persvoorstelling plaatsvond. “We moesten alles vernemen via de media en dat is niet de eerste keer. Het is jammer dat we niet werden geconsulteerd of geïnformeerd”, zegt inwoner Filip Van Looy.

Natascha Colot maakte met een protestbordje haar standpunt duidelijk: “Neen tegen de fusie met Mechelen!” Daar heeft ze heel wat bedenkingen bij. “Wij willen niet de parking van Mechelen worden. Ik heb de indruk dat wij Mechelen moeten helpen om mee hun schuldenberg af te betalen. Wat hier gebeurt, is waanzinnig”, vertelt ze.

LEES OOK. Van “waanzin” tot “mogelijk positief”: Mechelaars reageren verdeeld op fusieplannen met Boortmeerbeek

Dat Boortmeerbeek mee moet opdraaien voor de hoge Mechelse schulden, wordt door titelvoerend Mechels burgemeester Bart Somers (Vld-Groen-m+) ontkend. “De personenbelasting verschuift van 5,8 vandaag naar 6,5, maar de opcentiemen laten we dalen van 750 naar 600”, reageert hij. “De Mechelaars blijven 1.100 opcentiemen betalen.”

In het fusieplan dat voorligt, bestaat Mechelen vanaf 2025 uit drie districten. Een daarvan is Boortmeerbeek. 

In het fusieplan dat voorligt, bestaat Mechelen vanaf 2025 uit drie districten. Een daarvan is Boortmeerbeek. © Mediahuis

“Boze telefoontjes”

Dat de onvrede groot is, merkte ook de liberale oud-burgemeester Julien De Keyser (Open Vld). ”Zoals de meeste mensen, viel ik uit de lucht. Toch krijg ik verwijten naar het hoofd geslingerd alsof ik de architect ben van deze plannen. Dat bleek uit de talloze boze telefoontjes die ik al kreeg”, zegt hij. “Ik ben niet tegen fusies, maar wil wel Vlaams-Brabander blijven.”

Ook de bekende horecaondernemer Danny Vanderschueren van restaurant Silo’s in Boortmeerbeek is snoeihard voor de fusieplannen en haalt zwaar uit naar Mechelse politici. In Mechelen vragen de oppositiepartijen om een actuadebat.

Vraag naar referendum

In Boortmeerbeek vroegen de socialisten dinsdag voor de officiële bekendmaking van de fusieplannen al om een referendum. Oud-burgemeester Michel Baert (onafhankelijk) kondigde aan dat die vraag breed gedragen is, want de oppositie steunt ze.

Als de meerderheid van Open Vld en N-VA daar niet op ingaat, wil Baert samen met CD&V, Vooruit en Vlaams Belang handtekeningen verzamelen om er een af te dwingen.

LEES OOK.

Restaurantuitbater Danny Vanderschueren ruilde Dijlestad voor Boortmeerbeek: “Via fusie probeert Mechelen eigen puinhoop op te ruimen”

N-VA en Vlaams Belang kritisch voor fusieplannen: “Het gaat om de extra postjes voor politieke vrienden”

Oppositiepartij Vooruit eist referendum over fusie Mechelen met Boortmeerbeek: “Zeer onlogische keuze”

MEER OVER Fusie Boortmeerbeek en Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio