Arbeiders van de gemeente Wijnegem spoten in 2020 deze iconen van de fietszone in meerdere straten rond de lokale scholen. 

Arbeiders van de gemeente Wijnegem spoten in 2020 deze iconen van de fietszone in meerdere straten rond de lokale scholen. © JAA

Fietsersbond Wommelgem organiseert infoavond: hoe kunnen scholen verkeersveiliger?

Wommelgem -

Op initiatief van de Fietsersbond bekijkt de gemeente Wommelgem hoe de situatie in de buurt van de lokale scholen veiliger kan. Wijnegem strekt tot voorbeeld. Iedereen kan z’n inbreng doen op een infoavond op woensdag 20 april om 20u in zaal Familia aan de Adolf Mortelmansstraat.

In Wommelgem zijn er vier basisscholen: drie in het centrum en één op het Laar. Een duizendtal kinderen (tussen 3 en 12 jaar) komen ’s morgens toe en gaan in de namiddag terug.

“Dit brengt heel wat verkeer te weeg”, weet Luc Van Elsacker van de lokale Fietsersbond. “Kinderen worden met de wagen gebracht, sommigen komen te voet en anderen nemen de fiets. Er werden al veel maatregelen genomen om dit op een ordelijke en veilige manier te laten verlopen. Gemachtigde opzichters, schoolstraat, beperkte snelheid…. Maar wellicht kan het nog een pak beter.”

De Fietsersbond vindt onder meer dat buurgemeente Wijnegem goed bezig is. Schepen Tom Tachelet (Dorpspartij Durf!) met o.m. mobiliteit als bevoegdheid, brengt het verhaal hoe verkeersveiligheid werd gecreëerd in zijn gemeente. Welk proces hieraan vooraf ging en wat in werkelijkheid werd gerealiseerd zoals de vele fietsstraten die zamen één grote zone vormen rond de scholen..

Kaat De Koninck, teamverantwoordelijke Verkeersveiligheid en Mobiliteitsmanagement fietsbeleid van de provincie Antwerpen, vertelt over het traject “Verkeersveilige gemeente”. Wommelgems schepen Alex Helsen geeft toelichting bij de lokale situatie. ( jaa)

wommelgem@fietsersbond.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio