Woonzorgcentrum de Regenboog. 

Woonzorgcentrum de Regenboog. © Joris Herregods

Zwijndrecht vangt Oekraïense vluchtelingen op in rusthuis: “We voorzien honderd duurzame plaatsen”

Zwijndrecht -

De gemeente Zwijndrecht gaat zoals aangekondigd extra opvangplaatsen creëren voor vluchtelingen uit Oekraïne. De grootste opvangplaats komt er in woonzorgcentrum De Regenboog. Door corona stond daar een vleugel leeg.

Rebecca Van Remoortere

“In deze vleugel zijn er dertig kamers, waarvan er 21 gebruikt worden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dit gaat naar vrouwen en kinderen, in totaal zo’n veertig personen. De bewoners van het woonzorgcentrum zijn al op de hoogte gebracht”, zegt schepen van Woonbeleid Veerle Beernaert (Groen).

Daarnaast zijn er nog vijf huizen van Woonpunt Schelde-Rupel ter beschikking. “In de Schrijverswijk hebben we vijf woningen geselecteerd die leegstaan en op termijn worden gesloopt. De technische dienst van de gemeente knapt deze woningen op, volgens de minimale woonnormen die de Vlaamse Regering voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen heeft vooropgesteld. Deze plaatsen zijn goed voor de opvang van 26 mensen.”

Daarnaast is er een ééngezinswoning van de Regie der gebouwen voor acht mensen. Een burger kwam ook zelf met het idee om de Lindenhoeve te gebruiken. “Dat is een grote ruimte die vroeger gebruikt werd als schuur en ook een tijdje als feestzaal en die momenteel leeg staat. Gezien de uitzonderlijke toestand van de Oekraïense vluchtelingen neemt het OCMW de verantwoordelijkheid om deze ruimte uitzonderlijk in te richten voor de tijdelijke opvang. Voor zover als nodig zal het OCMW scheidingswanden plaatsen en sanitaire voorzieningen. In de Lindenhoeve kunnen 8 tot 12 mensen onderdak krijgen, twee families bij voorkeur, die elkaar kennen.” Daarnaast zijn er enkele inwoners van Zwijndrecht die hun appartement of woning ter beschikking stellen.

Beernaert: “Heel het aanbod levert ons 87 tot 95 huisvestingsplaatsen op. Dit zijn dus plaatsen die we kunnen gebruiken zolang het nodig is. Er zijn ook een aantal opvangplaatsen bij familie en gastgezinnen die een tijd mee kunnen. We voorzien dus ongeveer honderd duurzame opvangplaatsen in onze gemeente. We namen de vlucht vooruit omdat snel duidelijk was dat er veel op ons zou afkomen. Het is ook meer dan enkel de mensen huisvesten. Het gaat ook over ze begeleiden en opvolgen, evenals opvolging van de gastgezinnen.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio