De gemeenteraad in Mechelen. © Dirk Vertommen

N-VA en Vlaams Belang kritisch voor fusieplannen: “Het gaat om de extra postjes voor politieke vrienden”

Mechelen -

De Mechelse oppositiepartij N-VA stelt zich vragen bij de geplande fusie tussen de Dijlestad en Boortmeerbeek. Volgens gemeenteraadslid Marc Hendrickx draait het bij de fusie vooral om de vele extra postjes die er gecreëerd worden. Ook Vlaams Belang is kritisch.

Stijn Van de Sande

In Boortmeerbeek maakt N-VA deel uit van het gemeentebestuur, maar dat houdt de afdeling in Mechelen niet tegen om stevige kritiek te uiten op de fusieplannen. De Mechelse oppositiepartij stelt zich vooral vragen bij de kostprijs van de hele operatie. “Men voert een fusie door om financiële redenen, maar zegt er niet bij wat de districtsvorming op financieel vlak met zich meebrengt”, aldus gemeenteraadslid Marc Hendrickx.

Volgens Hendrickx draait het dan ook om de postjes. “Naast de grotere gemeenteraad en schepencollege gaat men drie districtsraden met districtsburgemeesters en districtscolleges oprichten. Dat zijn meer dan honderd mandaten. Die zullen hun eigen ‘hofhouding’ installeren en in de districtshuizen zal er personeel nodig zijn. Het is duidelijk dat er meer postjes gecreëerd worden om zo veel mogelijk politieke vrienden iets te gunnen.”

Marc Hendrickx. © Joris Herregods

Achterkamertjes

“Het feit dat dit in achterkamertjes werd beslist, zorgt voor een bijzonder slechte start”, klinkt het. “Het vinden van een draagvlak wordt zo extra bemoeilijkt, maar het is nu al duidelijk dat de doorsnee inwoner van Boortmeerbeek of Mechelen dit helemaal niet wil. We vragen daarom een bevraging om te peilen hoe de inwoners hierover denken.”

In samenspraak met N-VA zal Vlaams Belang tijdens de volgende gemeenteraad een actualiteitsdebat indienen over de fusie. Ook CD&V vraagt zo’n debat. “Wij vinden dat Boortmeerbeek en haar inwoners niet moeten opdraaien voor de financiële janboel die in Mechelen gecreëerd werd. Daar is het stadsbestuur zelf verantwoordelijk voor”, aldus Vlaams Belang-gemeenteraadslid Frank Creyelman. (svds)

LEES OOK: Oppositiepartij Vooruit eist referendum over fusie Mechelen met Boortmeerbeek

LEES OOK: Mechelen en Boortmeerbeek gaan voor fusie in 2025

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fusie Boortmeerbeek en Mechelen