Michael Somers was vorig jaar al de beste op de 10 Miles 

Michael Somers was vorig jaar al de beste op de 10 Miles ©  joris herregods

Michael Somers mikt op tweede opeenvolgende zege 10 Miles: “Kom niet aan de start als ik niet kan winnen”

Debuteren en winnen, het is weinigen gegeven én toch: Michael Somers (27) deed het vorig jaar tijdens de Antwerp 10 Miles. Komende zondag hoopt de kinesist voor het tweede jaar op rij te zegevieren in het grootste loopevenement van het land.

Quinten Lafort

Zijn zege op de 10 Miles in oktober vorig jaar was de voorbode van een grand cru-winter voor Michael Somers: vijfde op het EK veldlopen, de eindzege in de CrossCup, deelname aan het WK indoor en tussendoor een evenaring van het looprecord in de Container Cup. Nu de 10 Miles opnieuw in het voorjaar worden georganiseerd, hoopt Somers de goede lijn door te trekken met het oog op het zomerseizoen op de piste. Maar eerst dus de grootste wedstrijd op Belgische bodem zonder kleerscheuren doorkomen.

“Vorig jaar winnen bij mijn eerste deelname was fantastisch. Het was ook meteen de voorbode voor een sterke winter die ik heb kunnen beleven. De beleving tijdens de 10 Miles is uniek. Zeker omdat je als wedstrijdatleet niet gewend bent om op zo’n manier aangemoedigd te worden. Zondag ga ik vol voor de winst, want ik kom niet aan de start als ik niet kan winnen”, begint Somers, die in de lente van volgend jaar zijn debuut op de marathon wil maken.

Somers aan de aankomst vorig jaar. 

Somers aan de aankomst vorig jaar. ©  Joris Herregods

Andere aanpak dan vorig jaar

De afstandsloper die zijn topsportbestaan combineert met een job als kinesist heeft lessen getrokken uit de najaarseditie van vorig jaar. “Ik heb me toen toch wat laten verleiden door de vele vrienden en familie langs het parcours om te zwaaien en energie te verspillen. Deze editie ga ik me toch wijselijk koest houden. De tunnels gaan efkes pijn doen, maar daar moet je door”.

Somers is nog altijd maar 27 en kan dus op termijn een aanval doen op het zegerecord van ‘Mister 10 Miles’ Nick Van Peborgh, die zes keer de beste was. “Het zou van weinig respect getuigen naar Nick toe om nu al te zeggen dat ik op dat record mik. Ik ga elk jaar mijn best doen om hier aan de start te verschijnen en zien hoeveel zeges of ereplaatsen ik bij elkaar kan sprokkelen.”

Concurrentie uit eigen streek

Zondag mag hij concurrentie verwachten van onder meer Thomas De Bock, vorig jaar goed voor de derde plaats én Nicolaï Saké, een clubgenoot van Somers. Afgelopen winterseizoen verbaasde Saké vriend en vijand met sterke resultaten in het veld. Opletten geblazen dus. Bij de vrouwen gaat titelverdedigster Nina Lauwaert op zoek naar een derde zege.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio