© ATV

Opnieuw 30.000 lopers verwacht op de 10 Miles, bedrijvendorp volledig volzet: “Er kan geen tent meer bij”

Het is nog maar van de uitzonderlijke herfsteditie in oktober vorig jaar geleden, maar de AG Antwerp 10 Miles is komende zondag al terug. Opnieuw worden er 30.000 lopers verwacht aan de start op Linkeroever. Daarmee blijft de 10 Miles het grootste loopevenement van het land.

Rebecca Van Remoortere

Op 14 september 1986 stonden achthonderd deelnemers aan de start van de toenmalige Becel 10 Miles. Dat kleinschalige Antwerpse loopevent is ondertussen uitgegroeid tot het grootste loopevenement van het land. Zondag 24 april staan opnieuw 30.000 lopers, verdeeld over de verschillende afstanden, aan de start voor de 36ste editie van de 10 Miles.

De start en finish van de AG Antwerp 10 Miles liggen net als bij de voorbije editie van 10 oktober op de Gloriantlaan op Linkeroever. “In 2021 veranderden de start en finish van locatie op Linkeroever. Dat zorgde voor een gewaardeerd comfort bij onze deelnemers. Daarom bouwen we dit jaar verder op deze vernieuwde opstelling”, zegt Greg Broekmans van organisator Golazo Sports.

Dat wil zeggen dat het voor de lopers opnieuw iets langer afzien is na de gevreesde Waaslandtunnel, want de finish ligt een paar honderd meter verder dan vroeger.

Short Run en Kids Run

Wie de zestien kilometer van de 10 Miles iets te veel van het goede vindt, kan ook kiezen voor de AG Antwerp Short Run, die start om 11.30u. Die tocht van 6,8 kilometer maakt een lus rond het Galgenweel, waar de lopers zullen genieten van een prachtig uitzicht over de Antwerpse skyline. Kinderen tussen 4 en 12 jaar kunnen hun energie kwijt in de 1,8 kilometer lange Kids Run, mat een start om 10.30u. De 10 Miles begint om 13.30u en gaat in vier waves: om 13.30u, 13.55u, 14.20u en 14.45u.

Ook dit jaar van de partij: Antwerps burgemeester Bart De Wever. ©  Joris Herregods

Zowel deelnemers als toeschouwers worden gevraagd om vooral te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar de stad of Linkeroever te komen. In de voetgangerstunnel is het zondag verboden om te fietsen. De capaciteit van het Sint-Annaveer wordt verdubbeld, er worden 22 extra trams ingezet en er zijn zes extra tijdelijke fietsparkings voorzien. Voor alle mobiliteitsinfo kun je terecht op www.agantwerp10miles.be.

Meeste inschrijvingen via bedrijven

Het grootste deel van de deelnemers loopt mee via zijn of haar werkgever. “Het event verwelkomt elk jaar steeds meer sportievelingen die deelnemen met hun bedrijf”, aldus Greg Broekmans. Heel wat van die bedrijven ontvangen hun lopers en sympathisanten in het bedrijvendorp op Linkeroever. ‘Dit jaar zien we een recordaantal bedrijven die een plek geboekt hebben in het bedrijvendorp. Dat is helemaal volzet. Er kan letterlijk geen tent meer bij”.

Onder de 30.000 lopers zijn ook dit jaar weer een paar bekende koppen te herkennen. Lopen dit jaar onder andere ook mee: burgemeester Bart De Wever, minister Annelies Verlinden, ex-voetballer Steven Defour, zanger Tourist LeMC en comedian Geert Hoste.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten