© rtv

Mechelen en Boortmeerbeek gaan voor fusie in 2025: “Onze inwoners winnen op alle vlakken”

Mechelen -

Het staat nu 100% vast. De stad Mechelen en de gemeente Boortmeerbeek gaan voor een fusie in 2025. Door de vorming van districten behoudt Boortmeerbeek autonomie en winnen ook de Mechelse deelgemeenten aan zelfstandigheid. Zo krijgen de dorpen in het nieuwe district Landelijk Mechelen een eigen districtsburgemeester.

Sven Van Haezendonck

Door de fusie ontstaan er naar Antwerps model drie districten: de stad Mechelen (70.000 inwoners) zelf, Boortmeerbeek waartoe ook Muizen behoort (samen 18.000 inwoners) en Landelijk Mechelen met Hombeek, Leest, Heffen, Walem en Battel dat 13.000 inwoners telt. “Zowel Boortmeerbeek als Landelijk Mechelen krijgen een districtshuis, een districtsburgemeester en districtsschepenen. Ze behouden of krijgen meer autonomie”, zegt Vlaams minister Bart Somers (Open Vld), titelvoerend Mechels burgemeester.

 ©  RR

LEES OOK. Bij fusie met Boortmeerbeek wordt Mechelen stad met drie districten

Miljoenen extra budget

De districten mogen zelfstandig beslissen over zaken zoals openbaar domein, cultuur, jeugd en onderwijs. Door de fusie ontstaat een stad die meer dan 100.000 inwoners telt. Daardoor neemt Vlaanderen 50 miljoen euro schulden over. “Maar we gaan ook aanzienlijk meer miljoenen krijgen uit het Gemeentefonds. Toen Leuven boven de 100.000 inwoners groeide, ging dat over meer dan tien miljoen euro. We gaan bovendien zwaarder wegen in de Wetstraat in Brussel. Onze inwoners winnen op alle vlakken”, legt Somers uit.

“We laten onze inwoners niet in de steek”, zegt Karin Derua (Open Vld), burgemeester van Boortmeerbeek. De lokale besturen engageren zich om het investeringsbudget in Boortmeerbeek te verdubbelen tot meer dan 40 miljoen euro. “

 ©  Dirk Vertommen

Wijziging belastingen

“De opcentiemen dalen van 750 naar 600. De personenbelasting stemmen we op elkaar af naar 6,5”, zegt Bart Somers. In Boortmeerbeek bedraagt de personenbelasting vandaag 5,8 en in de Dijlestad 6,8. “Mechelen heeft door de vele investeringen een hogere leninglast opgebouwd. Daar draaien de inwoners van Boortmeerbeek niet voor op, de opcentiemen in Mechelen blijven op 1.100”, zegt titelvoerend burgemeester Somers.

In Boortmeerbeek verdwijnt de milieubelasting van 60 euro die in Mechelen niet bestaat en verlaagt ook de afvalbelasting van 72 euro naar 49 euro. “Honderden keren spraken inwoners me al aan over het feit dat in Muizen het recyclagepark gratis is. Wel, ook in Boortmeerbeek gaan we hiervoor”, vertelt de Boortmeerbeekse burgemeester Karin Derua.

“Dit is echt een win win-verhaal. Het verhoogt de slagkracht van Mechelen als stad en tegelijk zorgen we in de landelijke gemeenten voor politiek dicht bij de mensen”, zegt waarnemend Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). Door de fusie met Mechelen wordt Boortmeerbeek ook een deel van de provincie Antwerpen, waar de provinciebelasting lager is dan in Vlaams-Brabant. “En een terrasbelasting komt er in Boortmeerbeek zeker niet”, stelt Derua.

LEES OOK. Boze inwoners Boortmeerbeek protesteren tegen fusie: “Wij willen niet de parking van Mechelen worden”

LEES OOK. Oppositiepartij Vooruit eist referendum over fusie Mechelen met Boortmeerbeek: “Zeer onlogische keuze”

 ©  Dirk Vertommen

 ©  Dirk Vertommen

 ©  Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen