De Vlaamse overheid kondigt de ingreep met bijhorende hinder al weken aan met boodschappen langs de rijweg. 

De Vlaamse overheid kondigt de ingreep met bijhorende hinder al weken aan met boodschappen langs de rijweg. © JAA

Tot zomervakantie files verwacht op Houtlaan: alle verkeer op één rijstrook

Wijnegem/Schilde/Wommelgem -

Op dinsdag 19 april start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met grondige vernieuwingswerken op de Houtlaan (N12) in Wijnegem, tussen de kruispunten van Merksemsebaan en Turnhoutsebaan. Er wordt al weken aangekondigd dat dit met lange files gepaard zal gaan, omdat het verkeer er over één rijstrook moet en dat tot eind juni.

Jan Auman

De eerste fase van de werken omvat de rijweg richting Schilde. Deze zijde van de Houtlaan is dan volledig afgesloten voor alle verkeer. Het gemotoriseerd verkeer rijdt over één rijstrook in elke richting op de zijde richting Wommelgem.

Fietsers fietsen tijdelijk in dubbelrichting over het fietspad langs de westkant. Een viertal weken later start de tweede fase en wordt gewerkt op de rijweg richting Wommelgem. Het verkeer rijdt dan in beide richtingen over telkens één rijstrook op de reeds vernieuwde zijde. Fietsers kunnen in beide richtingen nog gebruikmaken van het fietspad richting Schilde.

De derde en laatste fase bestaat uit één weekend eind juni waarbij de rijweg ter hoogte van de kruispunten met de Merksemsebaan en de Turnhoutsebaan wordt geasfalteerd. Tijdens dit weekend is de Houtlaan volledig afgesloten in beide richtingen en zal het verkeer moeten omrijden. De afsluiting van de Houtlaan zal plaatsvinden tijdens het weekend van 24 tot 26 juni.

Hoewel op de Houtlaan dus vrijwel steeds verkeer in beide richtingen mogelijk blijft, zal het verkeer over een afstand van een kilometer over één rijstrook in elke richting moeten rijden. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om de omgeving zoveel mogelijk te vermijden tijdens de periode van de werken.

Ter hoogte van dit kruispunt Houtlaan/Ertbruggestraat komen verkeerslichten.

Ter hoogte van dit kruispunt Houtlaan/Ertbruggestraat komen verkeerslichten. © JAA

Nieuwe wijk

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) voorziet 860.000 euro voor de vernieuwing van het wegdek dat vol putten zit. “Ook het comfort en de veiligheid van het fietsverkeer zal er flink op vooruitgaan”, aldus minister Lydia Peeters. “Langs de westkant van de Houtlaan (richting Wommelgem) wordt een afgescheiden dubbelrichtingsfietspad in asfalt aangelegd, zoals in het vak ’s Gravenwezelsesteenweg – Merksemsebaan. Het huidige fietspad langs de kant richting Schilde wordt gedeeltelijk opgebroken en buiten dienst gesteld.”

Tot slot wordt ook het kruispunt van de Houtlaan met de Ertbruggestraat veiliger ingericht. Zo komt er een fietsoversteek die in het najaar nog beveiligd zal worden met verkeerslichten zodat fietsers in alle veiligheid de Houtlaan kunnen oversteken. Op de rijweg worden in beide richtingen ook afslagstroken naar de Ertbruggestraat aangelegd. Een en ander gebeurt onder meer met het oog op de inrichting van een grote nieuwe woonwijk met 290 woningen tussen Houtlaan, Merksemsebaan en Ertbruggestraat.

Na afloop van de werken wordt op het deel van de Houtlaan tussen Turnhoutsebaan en Merksemsebaan de maximaal toegelaten snelheid verlaagd naar 70 km/u. (jaa)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio