Acht jaar geldt nu de sterilisatie- en castratieplicht bij katten, maar Zwerfkat Wommelgem stelt vast dat de wet dode letter blijft. Zoals blijkt uit deze pas bevallen kattin met negen kittens. 

Acht jaar geldt nu de sterilisatie- en castratieplicht bij katten, maar Zwerfkat Wommelgem stelt vast dat de wet dode letter blijft. Zoals blijkt uit deze pas bevallen kattin met negen kittens. © Jessie Cuypers

Zwerfkat Wommelgem slaakt noodkreet over toenemende incestgevallen: “Laat je kat steriliseren”

Wommelgem -

Sinds 1 september 2014 moeten alle katten gesteriliseerd of gecastreerd worden. Toch ontvangt de jonge dierenopvangorganisatie Zwerfkat Wommelgem nog elk jaar veel vruchtbare katten. Volgens de vrijwilligers zijn veel mensen niet op de hoogte van de sterilisatieplicht. Een probleem dat hieruit voortvloeit, is het stijgend aantal incestgevallen.

Vier jaar geleden, in april 2018, werd de verplichting uitgebreid voor katten vanaf vijf maanden. Ook zij moeten verplicht gesteriliseerd worden, maar Zwerfkat Wommelgem ontvangt nog steeds veel drachtige katten en vruchtbare katers. In 2021 ving de vzw 762 katten op, waarvan er 526 zwerfkatten waren. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover 2019.

“Dat is een probleem”, vertelt Christel Kooyman, oprichtster van de vzw. “Een kat kan in anderhalf jaar tijd voor 36 nakomelingen zorgen. Door het teveel aan kittens vinden we soms geen gouden mandje voor andere katten.”

Kittenseizoen

Rond deze tijd van het jaar begint het nieuwe kittenseizoen en dat merkt ook de Wommelgemse vzw. Een kat kan vanaf de leeftijd van ongeveer zes maanden zwanger worden. De kattenopvang kreeg dan ook de afgelopen weken de ene na de andere jonge, zwangere kat binnen. Niemand meldde zich als eigenaar, maar uit het sociale gedrag van de katten bleek dat ze wel een thuis hadden. Die katten zouden sneller terug thuis zijn geraakt als ze wel gechipt waren.

Het toont bovendien aan dat de baasjes ofwel niet van de sterilisatieplicht wisten, ofwel hun kat niet wilden steriliseren. “En dat is toch erg jammer. De boetes daarvoor lopen op tot 416 euro. Dankzij onze vzw kunnen we nu wel een geschikte thuis voor de katten zoeken en hoeven ze niet als zwerfkat te leven. Maar het kost ons ook veel geld om te zorgen dat de katten wettelijk in orde zijn”, aldus Christel.

 

 © Jessie Cuypers

Incestproblematiek

Wanneer katten zich voortplanten, maken ze geen verschil tussen vreemde katten of katten van dezelfde familie. Het resultaat daarvan is dus incest, met alle gevolgen van dien. Christel Kooyman: “Zo werden vorig jaar tal van kittens dood geboren. Ze hadden open wonden aan de buikstreek of de kittens waren aan elkaar gegroeid. Dat was vreselijk. Helaas kwamen er vorige maand nog meerdere zwangere katten bij ons binnen, waarvan er één maar liefst negen kittens kreeg. Dat is echt te veel voor een kattin.”

Volgens Christel zijn sterilisatie en castratie dus de enige oplossing. Als je als kattenbaasje je kat laat steriliseren of castreren, vermijd je enerzijds een boete en ga je anderzijds de overpopulatie tegen. Bovendien bespaar je zowel de zwangere poes als andere katten veel leed.

Druk

Zwerfkat Wommelgem is opgericht in 2018 en werd in 2019 officieel erkend als kattenopvang. De filosofie luidt dat elke kat een kans en een thuis verdient, ongeacht de leeftijd of fysieke toestand. Daarom werkt de vereniging met vrijwilligers die elk een hart voor dieren hebben. In 2021 ving de vzw 762 katten op, waarvan 526 zwerfkatten waren. Bijna 9% van deze dieren werd geboren in het asiel. Vooraleer ze geadopteerd worden, zorgt Zwerfkat Wommelgem dat de katten volgens de wet in orde zijn. (jaa)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio