Dit sterk team van heemkring Jan Vleminck onder leiding van kapitein Vik Werrebroeck zorgde voor een knap boek en bijhorende expo over voetbalclub Wijnegem. 

Dit sterk team van heemkring Jan Vleminck onder leiding van kapitein Vik Werrebroeck zorgde voor een knap boek en bijhorende expo over voetbalclub Wijnegem. © Hugo Gerstmans

Een eeuw blauw en geel in zwart-wit: Vik Werrebroeck stelt geschiedenis lokale voetbalclub te boek

Wijnegem -

Aan de vooravond van de jaarmarkt, werd traditioneel een boeiende thematentoonstelling van de heemkundige kring Jan Vleminck op gang gefloten in ‘t Gasthuis. Voorzitter Vik Werrebroeck dribbelde door de honderdjarige geschiedenis van de Koninklijke Wijnegem Voetbalclub en geeft meer tekst en uitleg in een bijbehorend boek. “De Champions League heeft Wijnegem nooit gehaald, maar de club is altijd een spil gebleven op het middenveld van ons verenigingsleven.”

Rond de Eerste Wereldoorlog waren een aantal amateursvoetbalploegen actief in Wijnegem. Ze waren verbonden aan een bedrijf zoals de Stokerij Meeus, een politieke partij (‘de rode duivels’ hoorden bij de socialistische partij), ‘de mannen van de Loots’ en ‘die van de Gerard’, uitgebreide familieploegen enzovoort.

“De mannen van Gerard Braspenninckx, een plaatslijk schoenmaker, hadden een ploeg gebouwd rond de zonen van de eigenaar en noemden zich Voetbalclub Wijnegem”, legt Vik Werrebroeck de link met zijn onderwerp. “Wijnegem Voetbal Club werd officieel boven de doopvont gehouden in zaal Flora bij Victor Helsen aan de Turnhoutsebaan 230 op 1 november 1921. De eerste matchen werden gespeeld in wat nu de Tuinwijk is. Daarna maakten de voetballers van het prille Wijnegemse VC ook gebruik van een echt ‘veld’ van boer Swinnen, ter hoogte van de huidige Jan Baptist Pittoorsstraat.”

De voetballers die 93 jaar geleden de kleuren van Wijnegem verdedigden.

De voetballers die 93 jaar geleden de kleuren van Wijnegem verdedigden. © RR

Clubkleuren

Het was ook stichter Gerard Braspenninckx die om onduidelijke redenen doordrukte dat de clubkleuren niet geel en zwart, zoals in het wapen van Wijnegem, maar geel en blauw zouden zijn. In 1927 sloot de club zich aan bij de Belgische Voetbalbond en begon er een nieuwe en definitieve episode van de vereniging. Het eerste seizoen werd gestart in wat men de ‘Competitie voor aanklevende clubs’ werd genoemd, een soort van voorcompetitie waarin de clubs moesten bewijzen dat ze een waardig lid van de Belgische Voetbalbond zouden zijn. De club slaagde in het toelatingsexamen en startte in 1928 in vierde provinciale. Het seizoen 1928-1929 was meteen een schot in de roos met het behalen van de kampioenstitel.

De club groeide gestaag uit tot de grootste sportclub binnen de gemeente met elftallen voor jong en ouder en kende ze periodes van grote successen en ook van minder bloeiende tijden. De eerste ploeg speelde meestal in de provinciale reeksen, behalve in de jaren negentig, toen enkele seizoenen gevoetbald werd in bevordering, de toenmalige vierde nationale.

Vik Werrebroeck met het zopas van de persen gerolde naslagwerk.

Vik Werrebroeck met het zopas van de persen gerolde naslagwerk. © JAA

Een belangrijke mijlpaal in het jubileumseizoen was de ingebruikneming van een kunstgrasveld eind vorig jaar. (jaa)

Het boek met veel meer mooie foto’s en verhalen van de lokale voetbalclub telt 122 bladzijden en kost 15 euro. Om de honderdjarige extra in de kijker te plaatsen organiseert de heemkring haar traditionele paastentoonstelling rond de geschiedenis van de club. Tot en met 24 april kan je ze bezoeken. In het weekend kan je er van 10 tot 17 uur terecht, in de week van 14 tot 17 uur. 

De vernissage lokte alvast veel volk naar ’t Gasthuis, waar de expo tot en met 24 april te bezoeken blijft.

De vernissage lokte alvast veel volk naar ’t Gasthuis, waar de expo tot en met 24 april te bezoeken blijft. © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio