Opgravingen mammoet geënsceneerd in park Broydenborg: “De oudste Hobokenaar komt terug”

Hoboken -

Verwarring alom in park Broydenborg in Hoboken. Tijdens het paasweekend leken er opgravingen van een mammoet aan de hand te zijn. Of toch niet? het spektakel bleek een specifieke reden te hebben. “160 jaar nadat er écht een mammoet is opgegraven in Hoboken, willen we het skelet in juni weer naar hier halen”, zegt districtsschepen van Cultuur Tom De Boeck.

Saar Van Olmen

LEES OOK. ‘Mammoet van Hoboken’ keert na 150 jaar even terug naar huis

“In park Broydenborg zijn momenteel archeologen opgravingen aan het doen naar mogelijke resten van een mammoet. We zijn héél benieuwd wat er onder de Hobokense grond te vinden is.” Met deze woorden maakte het district de stunt op Facebook bekend. “Er zijn alvast heel veel mensen komen kijken”, zegt De Boeck. “Theatermakers van de Machienerie hadden het skelet volledig nagemaakt en bootsten ook de opgravingen na. Het was allemaal een beetje dubbel, maar we merkten dat het opzet veel enthousiasme heeft gewekt bij de Hobokenaars.”

De originele opgravingen gebeurden in 1862, in Fort 8. Tijdens de opbouw van het fort vonden arbeiders destijds een schedel, een stuk van de ribbenkast, heupen en een achterpoot van het oerdier. “De bouw moest toen snel gaan”, zegt de schepen. “Daarom hebben ze het skelet snel weggemoffeld in een kist en naar het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen overgebracht. Het gaat om een wolhaarmammoet, waarvan het geslacht nog altijd niet bekend is.” Een naam is er al wel, hij of zij zal Pascal(e) heten.

 © Saar Van Olmen

Sinds de opgravingen heeft de mammoet rondgezworven in België. Maar momenteel zijn de resten terug te vinden in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het district had al eerder geprobeerd om de overblijfselen terug te halen, maar dat was tot nu nog niet gelukt. “Je mag met zo’n skelet niet zomaar doen wat je wil. Maar we zijn blij dat we het nu wel zullen kunnen tentoonstellen. We hopen er veel dingen mee te doen. Wie weet, mogelijk komt er zelfs een museum in het district.”

Het skelet is vanaf het weekend van 24 juni te bewonderen in Hoboken in een expo in het Fort 8. “We gaan een kist maken zodat het skelet kan acclimatiseren. Het zal ongeveer een jaar te bezichtigen zijn.”

Schepen Tom De Boeck © Saar Van Olmen

LEES OOK. Paleontoloog en districtsbestuur zetten schouders onder terugkeer skelet: “Ik ben redelijk zeker dat onze mammoet terugkomt”(SVO)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV