HET JUISTE ADRES. Een gerenoveerde druivenserre vol zingend volk

Hanna Van Thienen

In de tuin van Lien Avonds (42) in Geel staat een gerenoveerde druivenserre. Niet vol sappig fruit, wel vol zingend volk. Toch eens per maand, wanneer Lien een avondje Serrezingen organiseert.

Anderhalf uur zingen onder begeleiding van piano is dat. Wat je moet kunnen om deel te nemen? Simpel: niks. “De enige voorwaarde is goesting hebben.” De toon kunnen houden, is optioneel. “Ik ben al twintig jaar bezig met muziek en mensen daarin begeleiden. Mijn overtuiging is dat iedereen kan zingen”, zegt Lien. “We leren van kleins af dat we het alleen mogen doen als we niet vals klinken. Dat is jammer. Want eens goed doorzingen kan ferm deugd doen.”

Wie zich inschrijft voor het Serrezingen mag vooraf suggesties voor liedjes insturen. Lien zorgt op de avond zelf voor alle teksten. “Ik begeleid wat er leeft in de groep. Dat gaat van Nederlandstalige kleinkunst tot pop.”

De gerenoveerde druivenserre. ©  Joren De Weerdt

“Het is mooi om te zien hoe zo’n avond evolueert. Op een gegeven moment is er geen gêne meer en zie je hoe iedereen volop meedoet. Samen zingen werkt verbindend.” Dat zingen toch zo goed is voor je lijf, benadrukt Lien. “Je lichaam neemt meer zuurstof op, je stressniveau vermindert, je slaapt er beter van… En het maakt je hoofd leeg. Er is zo’n gezegde: ‘Wie zingt, denkt niet.’ En dat klopt, zo hoor ik ook van deelnemers.”

Serrezingen is een onderdeel van Liens Vonk Atelier. Muziekorthopedagoog Lien en haar twee medewerkers willen zoveel mogelijk mensen (opnieuw) goesting doen krijgen in muziek maken. Je kan bij Vonk onder meer terecht voor lessen piano, zang en gitaar. “Iedereen die baat heeft bij muziek maken, is welkom. Wie in rouw is bijvoorbeeld, of mensen met burn-out of leerstoornissen.”

De komende maanden organiseert Lien nog drie avonden Serrezingen. In de zomer breidt ze het concept uit. “Dan ga ik sessies Serrezingen met ontbijt organiseren. Nu doe ik dat al voor bedrijven. Vanaf de zomer kunnen ook particulieren zich inschrijven.”

Gastvrouw Lien Avonds.

Serrezingen bij Vonk AtelierDe eerstvolgende sessies vinden plaats op 25 april, 18 mei en 20 juni. Meer info op www.vonkatelier.be

Vastgoed

Jobs in de regio