Een fusie tussen Boortmeerbeek en Mechelen, de Mechelse oppositie vindt het geen goed idee. © Dirk Vertommen

Mechelse oppositie plaatst grote vraagtekens bij plan voor fusie met Boortmeerbeek: “Om de put te vullen”

Mechelen -

Voor de oppositiepartijen in Mechelen komen de fusieplannen met Boortmeerbeek als een totale verrassing. De oppositie plaatst meteen ook grote vraagtekens bij het hele idee en ze dringt aan op inspraak van de inwoners. “Dit is werkelijk gestart als een liberaal ideetje om 13.000 extra schouders te vinden om de financiële put te dichten”, zegt Marc Hendrickx, fractieleider van N-VA.

Sven Van Haezendonck

De stad Mechelen en de gemeente Boortmeerbeek voeren gesprekken over een mogelijke fusie. Samen zouden ze zo’n 100.000 inwoners tellen, maar samenwerken doen ze vandaag nauwelijks of niet. Beiden behoren ze tot een andere provincie en sinds kort ook tot een andere regio: Mechelen is de grootste stad in Rivierenland, Boortmeerbeek maakt deel uit van Oost-Brabant.

“Moet participatietraject aan voorafgaan”

Door de fusie zou de Dijlestad haar hoge stadsschuld wel kunnen afbouwen met maar liefst 50 miljoen euro. “Zo’n fusie mag niet afhangen van wat gesprekken van liberalen onder elkaar. Ze moet zeer gedragen zijn en er moet een participatietraject aan voorafgaan”, reageert Hendrickx. Als fractieleider van de grootste oppositiepartij heeft hij flink wat bedenkingen bij een fusie met Boortmeerbeek. Alhoewel N-VA daar mee in het bestuur zit.

“Ik geloof nooit dat de doorsnee inwoner van Boortmeerbeek zit te wachten op hogere onroerende voorheffing, hoge stadstaksen en retributies. Het idee gaat ook in tegen de regiovorming van de Vlaamse overheid”, legt Marc Hendrickx uit.

LEES OOK. Bij fusie met Boortmeerbeek wordt Mechelen stad met drie districten

Het centrum van Mechelen. De stad grenst alleen via Muizen aan Boortmeerbeek. © Sven Van Haezendonck 

Bij CD&V denken ze dat de Mechelse stadslijst Vld-Groen-m+ vooral graag een fusie wil om het geld. “Dit lijkt ons een zuivere politieke constructie voor de financiële voordelen en om tot een stad van meer dan 100.000 inwoners te komen”, zegt fractieleider Stefaan Deleus.

“Politieke koehandel”

Tegelijk geven de christendemocraten aan niet tegen een fusie te zijn. “Maar enkel als er goede redenen zijn en met gemeenten waarmee we al sterk samenwerken en waarbij de bevolking reeds op elkaar gericht is”, vertelt Deleus. Hij vraagt zich af of er een sociologische band is tussen de inwoners. Net als N-VA dringt de partij ook aan op inspraak omdat ze de mening van de Mechelaar wil kennen.

“Dit plan is politieke koehandel van het slechtste niveau”, zegt Thijs Verbeurgt, fractieleider van Vooruit. “Een fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek is onlogisch, ze mist elk draagvlak en het is dan ook een foute keuze. Het enige wat ze vandaag gemeen hebben, is de politieke kleur van hun burgemeesters. Dat kan en mag toch niet de basis vormen voor zo een fundamentele keuze voor de toekomst van Mechelen?”

Door de fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek zou een gemeente met 99.862 inwoners. © Mediahuis 

Ook bij Vlaams Belang zijn ze verrast over de gesprekken met Boortmeerbeek. “Dat is nieuw en financieel goed nieuws voor Mechelen, maar niet voor Boortmeerbeek”, zegt Frank Creyelman. De fractieleider gelooft niet dat de inwoners daar beter worden van een fusie met de Dijlestad. “De stiefmoederlijke behandeling van de huidige fusiegemeenten is veelzeggend.”

Gemeenteraadslid Dirk Tuypens (PVDA) heeft het over “een kunstmatige constructie boven de hoofden van de mensen, met als overduidelijk doel het binnenrijven van Vlaamse miljoenen”, zegt hij. Ook hij dringt aan op inspraak van de Mechelaar. “Samenwerkingsverbanden en eventuele fusies kunnen zeker positief zijn. Maar alleen als ze op een organische manier ontstaan én als de inwoners bij het hele proces worden betrokken”, legt Tuypens uit.

LEES OOK. Hardnekkige geruchten over fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek steken de kop op

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen