Een mooie doelpoging in het eerste Hovese autitornooi. 

Een mooie doelpoging in het eerste Hovese autitornooi. © Patrick De Roo

K. Hove Sport organiseert eerste toernooi voor kinderen met autisme: “Vraag naar auticlubs blijft groot”

Hove -

Voetbalclub K. Hove Sport heeft voor het eerst een eigen toernooi voor kinderen met autisme georganiseerd. Vier clubs, waaronder het grote Club Brugge, zakten af naar het kunstgrasterrein in de Leon Dumortierstraat om er het beste van zichzelf te laten zien. “Het was een hele uitdaging om dit tornooit te organiseren”, zegt coördinator Mathias Raeymaekers.

Saar Van Olmen

“Kinderen met autisme laten voetballen op een toernooi vraagt heel wat aanpassingen”, geeft de coördinator mee. Zo zorgde de club voor een prikkelarme omgeving, zonder muziek, fluitsignalen of roepende mensen. Ze rekenden daarbij vooral op de ervaring van de ouders, die natuurlijk het beste weten hoe ze hun kinderen een aangename omgeving kunnen bieden.

“Een wedstrijdomgeving kan de druk al te groot maken”, zegt Raeymaekers. “Daarom hebben we geen einduitslag, maar geven we trofeeën voor het beste samenspel en voor de mooiste redding.” De clubs weten ook op voorhand waaraan ze beginnen. Zo kregen alle trainers op voorhand al een foto van het terrein en werden ze voldoende gebriefd. En de spelers? Die keken er vooral naar uit om tegen een grote club als Brugge te mogen spelen.

Mathias Raeymaekers, coördinator bij K. Hove Sport

Mathias Raeymaekers, coördinator bij K. Hove Sport © Patrick De Roo

In 2020 startte de club met een eigen autiwerking en het was daarmee één van de pioniers in Antwerpen, samen met Schelle en Mortsel. “Het is allemaal begonnen met een vraag van een mama die met haar zoon steeds weer naar Oost-Vlaanderen moest trekken om er te kunnen voetballen. Wij zijn toen de uitdaging aangegaan, en dat bleek een enorm succes.”

Dat de vraag naar auticlubs groot is, blijkt uit de wachtlijst van K. Hove Sport. “Er doen momenteel 26 kinderen met ons mee en er staan er ongeveer evenveel op de wachtlijst. Dat zijn kinderen met autisme, maar ook jongeren met gedragsstoornissen zoals ADHD.” Ook het feit dat Club-Brugge speciaal naar Hove wil afzakken voor het toernooi, toont volgens Raeymaekers dat de auticlubs nog te onbekend zijn. Met dit toernooi hopen ze die bekendheid alvast een boost te geven.

Meer dan voetbal

Al is het voor Raeymaekers ook belangrijk dat de werking om meer gaat dan voetbal alleen. “Het is ook een moment dat de ouders met elkaar kunnen delen”, vertelt hij. “We merken op diverse activiteiten dat het rond het veld steeds gezellig is en dat ouders het aangenaam vinden om een babbeltje te kunnen doen.” Dat bleek ook op deze editie, die enorm goed is verlopen. “Zeker voor herhaling vatbaar!”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio