© Jozef Croughs

Limburger brengt ambulance naar Kinderziekenhuis in Lviv

Gemeenteraadslid Peter Deltour (N-VA) is donderdag samen met Yaroslaw en Nele Szczudlo, vrijwilligers bij de vzw Oekraïens Godsdienstig Caritatief Cultureel Centrum Heilige Sophia in Genk, vertrokken naar Kinderziekenhuis en Medisch centrum Dnistrovska 27 in Lviv, Oekraïne. Ze gaan er de occasie ambulance afleveren.

Peter had de ambulance speciaal aangekocht om te schenken aan de vzw OGCCC Heilige Sophia. “Daarnaast werd ook allerlei medisch en ander materiaal voor het ziekenhuis en aan het front in het oorlogsgebied ingeladen, zoals tourniquets, drukverbanden, toestellen voor beademing, rollators en dozen met kinderspullen”, zegt Peter Gregor Firman, voorzitter Oekraïense katholieke kerk in Genk.

Donderdagmorgen rond 9u is de delegatie vertrokken aan de Oekraïense kerk in Genk en vrijdagavond om 20u hadden ze de grens met Oekraïne in Medyka bereikt en overgestoken. “Er stond een enorme file om de grens over te steken. De wachttijden liepen op tot achttien uur”, zegt Peter. “Omdat wij een humanitair transport waren, mochten wij aanschuiven in een aparte voorbehouden rij waar de doorgang vrij vlot verliep. Vrijdagavond rond 22u stonden wij voor het kinderziekenhuis in Lviv. We hebben onderweg maar een viertal uurtjes geslapen. Door de wegenwerken in Polen waren er veel files.”

V.l.n.r. onder anderen chirurg Osyp, Peter Deltour en Nele Szczudlo. © Jozef Croughs

Maand langer

In Lviv werden ze verwelkomd door chirurg Osyp, een specialist op de afdeling Nefrologie in het ziekenhuis. Hij nam hen mee naar de Ternopil, een kerk van hetzelfde patriarchaat als de Oekraïense katholieke kerk in Genk. “Ik wil graag Nele nog eens extra bedanken. Zij spreekt de taal en kent het land. Ze is lid van vzw Heilige Sophia in Genk. Zij regelen de inzamelingsacties en het transport naar Oekraïne, samen met de vzw Limburg Support Oekraïne. Ze werken al jaren samen met het kinderziekenhuis. Nele blijft nog een maand langer in Oekraïne voor humanitair werk en de organisatie van het transport in goede banen te leiden”, besluit Peter die maandag met het vliegtuig terug naar België reist. (jcr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER