© Victoriano Moreno

‘Het Schaap’ lokt voor première in Schouwburg Luchtbal heel wat buurtbewoners: “Ik leerde al veel bij over het Offerfeest”

Antwerpen -

Momenteel wordt er druk gerepeteerd in Schouwburg Luchtbal. Volgende week gaat daar namelijk Het Schaap van theatergezelschap Laika in première. Het stuk is gebaseerd op de roman Het Schapenfeest van Fikry El Azzouzi en combineert absurde humor, een streepje surrealisme en strakke realiteit. Centraal in het verhaal staan Ayoub en zijn strenge vader, die hem wil verplichten om tijdens het Offerfeest ritueel een schaap te slachten. Maar dat ziet zoonlief niet zitten. Hij duikt, terwijl hij het schaap in kwestie probeert te laten ontsnappen, in zijn eigen droomwereld.

Mischa Bludts

Buurtbewoners Marc Bastiaensen, Zineb, Saad en Ayman kregen een avant-première. © Victioriano Moreno

In Schouwburg Luchtbal konden buurtbewoners van Luchtbal vrijdag in avant-première een deel van het toneelstuk meepikken. Marc Bastiaensen (59), Zineb El Ouardi (38) en haar zoontjes Saad (10) en Ayman (7) konden het voorproefje alvast smaken.

Marc steekt van wal: “Ik wist eigenlijk amper iets over het Offerfeest of over de Iftar (de maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan, red.) dus ik heb hier al veel bijgeleerd. Dit is heel boeiend en ik kijk uit naar de première. Heel wat mensen die geen moslims zijn, moeten dit toneelstuk komen zien.”

Ook Saad en Ayman zijn vol lof: “Het is soms heel grappig, zeker toen Ayoub droomde dat hij een beroemde zanger en een topvoetballer was. En het stuk waarin zijn vader hem met een riem slaat is dan weer herkenbaar, gelukkig niet voor mezelf.”

Mama Zineb beaamt: “Heel wat aspecten van Het Schaap zijn echt uit het leven gegrepen, zoals de dynamiek tussen vader, moeder en zoon. En het moment dat hun buren (die denken dat het schaap in kwestie verdwenen is, mogelijk ontvoerd door een UFO, red.) de familie spontaan plastic zakjes met schapenvlees bezorgen. Dat doen we tijdens het Offerfeest allemaal als we denken dat iemand honger heeft. Solidariteit en delen zijn dan heel belangrijk. En de acteurs zijn magnifiek, ze brengen een mooi scenario perfect.”

 © Victoriano Moreno

Veel bloed

En dan is er het effectief slachten van een schaap tijdens het Offerfeest. Ayoub heeft daar duidelijk geen zin in, maar hoe zit dat met Saad en Ayman? “Wij zouden dat gewoon doen. Het is een beetje eng, er is veel bloed en de ingewanden zien er vies uit, maar het is een belangrijk deel van het Offerfeest. Wij hebben de achterpoten van het schaap al vast gehouden toen onze nonkel een schaap slachtte.”

Adnane Lamarti: “In België mag zelf slachten niet meer, maar in Marokko wordt dat elk jaar gedaan. Ik heb mijn vader er al een paar keer mee geholpen. Al heeft mijn grote zus er een trauma aan overgehouden. Dat schaap woonde, toen slachten in België nog mocht, een tijdje bij ons thuis en ze gaf het zelfs een naam. En om dan daarna als kindje te zien hoe het de keel over werd gesneden… Ze eet nu alleen nog maar kip.”

Deniz Polatoglu: “In mijn jeugd in Turkije gebeurde dat gewoon op straat. Ik heb er zelf nooit mee geholpen maar tijdens het Offerfeest zag je overal karkassen en het bloed stroomde overal. Dat hoort er gewoon bij.”

 © Victoriano Moreno

Marc Bastiaensen leerde op Luchtbal tijdens de voorstelling het Offerfeest kennen, maar heeft in principe geen probleem met het concept. “Ik groeide op in Berendrecht. Daar hadden we varkens, ganzen, kippen en duiven. Als je vlees wilde eten, dan moest er een dier worden geslacht. Dat was de normaalste zaak van de wereld. De techniek heb ik nog wel, maar mogelijk is mijn maag daar nu niet sterk genoeg meer voor.”

Generatieconflict

Arber Aliaj sluit af: Dit toneelstuk wil ook veel meer vertellen. Het is geen documentaire over het Offerfeest, maar een stuk over een vader-zoonrelatie waarin ze samen een overgangsritueel doormaken. Ayoub is 12 en wordt een man. En dus moet hij een schaap de keel oversnijden, wat hij niet wil doen. Maar ook zijn vader moet een en ander herdenken. Het is een generatieconflict, een metafoor voor universele relaties, waar het schaap eigenlijk maar een bijrol in speelt.”

Na de voorstelling mochten de kindjes (en hun mama) op de foto met de acteurs. © RR

Het Schaap gaat donderdag 21 april in première in Schouwburg Luchtbal. Info en tickets op www.bloc2030.be. Daarna trekt het toneelstuk langs verschillende zalen in het Antwerpse. De speeldata vind je op www.laika.be.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio