Veel volk verwacht op de Turnhoutsebaan maandag. 

Veel volk verwacht op de Turnhoutsebaan maandag. © JAA

Verrezen 172ste jaarmarkt verwacht tienduizend bezoekers en blijft langer open

Wijnegem -

De lijnen die de voorbije dagen door gemeentepersoneel werden geschilderd op de Turnhoutsebaan hebben niets te maken met de nieuwe brug over het Albertkanaal. Het zijn markeringen voor de zowat tweehonderd marktkramers die op Paasmaandag hun tenten eindelijk nog eens mogen opstellen voor dé Wijnegemse publiekstrekker bij uitstek: de jaarmarkt, nummer 172.

Jan Auman

Het was de voorbije jaren altijd wat met de jaarmarkt. In 2016 moest toenmalig burgemeester Ivo Wynants het massa-evenement in extremis afgelasten wegen storm. Het jaar daarna mocht de kermis niet staan omwille van de heraanleg van het Marktplein en dienden voorzorgsmaatregelen genomen te worden tegen mogelijk terreuraanslagen. In 2020 en 2021 zorgde corona ervoor dat het muisstil bleef op de Turnhoutsebaan.

Medewerkers van de gemeenten bakenen de plaatsen af voor de marktkramers maandag 

Medewerkers van de gemeenten bakenen de plaatsen af voor de marktkramers maandag © JAA

Tot half drie

De affiche van de jaarlijkse expo van heemkring Jan Vleminck

De affiche van de jaarlijkse expo van heemkring Jan Vleminck © RR

Maar nu lijken de sterren wel gunstig te staan voor een succesvolle ongeremde jaarmarkt één van de oudste evenementen in de regio. Wijnegemnaren weten dat er op Paasmaandag geen doorkomen aan is met de wagen op de drukke verkeersader die die Turnhoutsebaan normaal is. De kramen staan vanaf vanaf gemeenschapscentrum ’t Gasthuis (Turnhoutsebaan 199) tot ongeveer aan Drankenhandel De Kroon (Turnhoutsebaan 448). Bezoekers zullen maandag 18 april hun tienduizend stappen vlot halen. Nieuw is dat de jaarmarkt iets latere open blijft dan voorheen: tot 14.30 uur.

De gemeente organiseert, maar zet de spotlight die dag graag op de lokale handelaren en verenigingen. Er zijn geen bijkomende attracties al vormt het Marktplein al vanaf zaterdag het decor voor de kermis. In de voortuin van ’t Gasthuis en bibliotheek vindt een tweedehands boekenmarkt plaats. Al even traditioneel is de tentoonstelling binnen in het gemeenschapscentrum door heemkring Jan Vleminck. Vik Werrebroeck ging op zoek naar de wortels van de Wijnegemse voetbalclub die zopas haar honderdjarig bestaan vierde. Een aanrader voor inwoners en nostalgische voetbalfans.

Burgemeester

Hoeveel mensen er dit jaar precies verwacht worden, is moeilijk te eggen. Tijdens de vorige editie lag de bezoekerspiek tussen 11 en 13 uur. Met op de middag ter hoogte van ’t Gasthuis zo’n 3000 bezoekers en ter hoogte van het gemeentehuis nog eens 2500 bezoekers. Ook de afstand tussen deze twee locaties was het toen over de koppen lopen. “Als we het optelsommetje maken en rekening houden met het mooie weer, dan denk ik wel dat we richting de 10.000 bezoekers kunnen gaan, gespreid over de hele dag”, rekent gemeentelijk woordvoerder Sofie Nelen voor.

Ook de nieuwe burgemeester Leen Wouters (N-VA) op de afspraak zijn. “Net als alle inwoners van Wijnegem kijk ik er erg naar uit om eindelijk nog eens te genieten van een fijne, zonnige jaarmarkt. Met mijn dochters zal ik ongetwijfeld even langs de kermis op het Marktplein passeren, maar ik ben ook erg benieuwd om het aanbod van onze lokale handelaren en verenigingen te ontdekken op maandag.“(jaa)

De jaarmarkt is terug en daar zijn veel Wijnegemnaren blij mee: de handelaren, cafébazen, maar ook de gewone mensen.

De jaarmarkt is terug en daar zijn veel Wijnegemnaren blij mee: de handelaren, cafébazen, maar ook de gewone mensen. © JAA

De kermismolens draaien al vanaf zaterdag. 

De kermismolens draaien al vanaf zaterdag. © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio