Deze Irish stepdance-virtuozen uit Chicago voeren hun kunststukje deze zomer weer op in het park van Schoten.  © RR

Vreugdedans bij organisatie en 300 medewerkers: Hello! Schoten herleeft op Ierse, Amerikaanse en Turkse ritmes

Schoten -

Het staat nu definitief vast: van 8 tot 15 juli zal er in Schoten eindelijk opnieuw worden gedanst, gemusiceerd en verbroederd met artiesten uit alle windstreken. Het festival Hello! Schoten wil zijn doorstart na twee coronajaren niet missen en heeft alvast spectaculaire groepen vastgelegd uit de Verenigde Staten en Turkije.

Jan Auman

Zowel in de zomer van 2020 als 2021 bleef het verdacht stil in het anders zo bruisende park van Schoten. Er waren geen exotische dansers noch cocktails van de meest diverse culturen te bespeuren, laat staan een feesttent.

“We zijn opgelucht en blij te kunnen aankondigen dat Hello! Schoten dit jaar opnieuw met de vertrouwde ingrediënten zal plaatsvinden”, zegt Erik Rombouts, ondervoorzitter van het oudste Vlaamse familiefestival dat dit jaar toe in aan haar 62ste editie.

Het Brigham Young University (BYU) American Folk Ensemble uit Provo Utah (VS), het Trinity Irish Dance Ensemble uit Chicago (VS) en het Ankara University Faculty of Educational Sciences Folk Dance Ensemble (Turk). Dat zijn de eerste drie topgroepen die een week lang zullen optreden achter het Kasteel van Schoten. Leuk weetje: BYU was in 1964 de eerste niet-Europese groep die ooit optrad op wat toen nog het Wereldfestival van Folklore heette en dat toen nog op het Martkplein plaatsvond.

Ook de Mormoonse cowboys van de Brigham Young University in de staat Utah hebben er zin in. © RR

Snelle passen

“Het zijn, buiten de straffe Turken, gezelschappen die we hier al eerder te gast hadden met telkens héél positieve reacties”, vertelt Erik Rombouts. “Het is nog maar de tweede keer in onze lange geschiedenis dat we twee groepen uit hetzelfde land programmeren. Maar deze staan allebei borg voor topkwaliteit en brengen elk ook een volledig ander genre. Onze mormoonse vrienden demonstreren een stuk pure Amerikaanse cultuur. De razendsnel steppende jongens en meisjes met Ierse roots leunen dan weer dichter aan bij de Europese traditie.”

“We voegen hier binnenkort nog drie andere groepen aan toe, wellicht uit Azië en Latijns-Amerika. De uitlopers van de covidpandemie maken het nog altijd niet gemakkelijk voor grote gezelschappen om intercontinentaal te reizen. Toch willen we ons bewust niet beperken tot Europa om een zo divers mogelijk aanbod te presenteren.”

Rombouts klinkt uitgelaten want de voorbije twee jaar waren moeilijk voor de grote Hello! Schoten-familie, die nog altijd volledig op vrijwilligers draait. Met ruim driehonderd zijn ze. “We zagen door de afgelastingen van de voorbije twee jaar, wel wat mensen afhaken. Maar de grote meerderheid bleef gelukkig aan boord en heeft heel veel goesting om er deze zomer een groot feest van te maken.”

Internationale sfeer in het park van Schoten. © JAA

Gastgezinnen

De organisatie zag met genoegen dat verscheidene gastgezinnen van Hello! Schoten, die traditioneel instaan voor de huisvesting van dansers en muzikanten, dit voorjaar hun woning al openstellen voor Oekraïense vluchtelingen. “Natuurlijk juichen wij dat toe”, aldus Erik. “We hopen natuurlijk nog voldoende andere gezinnen te vinden die ook onze artiesten een week willen opvangen in juli. We hebben een mooi bestand, maar nieuwe gezinnen mogen zich zeker aanmelden. We zullen hen graag begeleiden.”

Hello! Schoten zal naast de gekende porties dans en muziek ook een pak gezelligheid en ruime gelegenheid tot exploratie van andere culturen bieden, op alle terreinen. In volle Koude Oorlog stuntten de voorgangers van de huidige voorzitterstandem Marcel Vervoort-Erik Rombouts ooit door groepen uit de Verenigde Staten en Cuba samen te laten dansen en verbroederen. Zit er dit jaar misschien een herhaling in door Russen en Oekraïners samen te brengen?

“Daar gaan we ons niet aan wagen”, zegt Rombouts. “De tijd lijkt me er ook niet geschikt voor. We zijn trouwens een apolitieke organisatie en willen dat ook zo houden. De vluchtelingen die in Schoten en de omgeving verblijven, zijn uiteraard welkom om deel te nemen aan ons festival. Graag zelfs!” (jaa)

Hello! Schoten van 8 tot en met 15 juli in Park Van Schoten. www.helloschoten.be

Dit iconisch zomers tafereel moeten veel Schotenaren nu al bijna drie jaar missen. © JAA

Begin juli worden dansers en muzikanten uit de hele wereld verwacht in het Kasteel van Schoten. © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners