Door de continue opvolging op afstand moesten minder senioren met coronabesmetting naar het ziekenhuis. 

Door de continue opvolging op afstand moesten minder senioren met coronabesmetting naar het ziekenhuis. © wzc De Winde

Minder senioren in ziekenhuis door covid-opvolging op afstand

Geel, Laakdal -

Om de impact van corona op de ziekenhuiswerking te beperken, voerde Ziekenhuis Geel een proefproject met opvolging op afstand uit in woonzorgcentrum De Winde in Laakdal. Tot ieders tevredenheid.

Hans Otten

Het Antwerpse internetbedrijf Byteflies lanceerde tijdens de coronapandemie een systeem van remote monitoring, waarbij coronapatiënten na het verlaten van het ziekenhuis thuis vanop afstand worden opgevolgd. Ziekenhuis Geel tekende al vroeg in op een proefproject van deze Covidcare@home, maar paste het in tegenstelling tot andere deelnemers niet toe op individuele patiënten, maar op senioren in een woonzorgcentrum. Daarvoor ging het in zee met De Winde in Veerle-Laakdal.

Concreet wil dit zeggen dat het personeel de ademhaling, temperatuur, zuurstofsaturatie en hartslag van de bewoner na een coronabesmetting meet en registreert in een elektronisch dashboard. De coördinerend en adviserend huisarts van het woonzorgcentrum en een arts van ziekenhuis kunnen deze waarden en de gezondheidstoestand van de bewoner zo op afstand nauwgezet opvolgen. In die zin kan de bewoner in zijn vertrouwde omgeving in het woonzorgcentrum herstellen. Maar tegelijkertijd maakt deze werkwijze ook een preventieve aanpak mogelijk: door ook niet-besmette bewoners te monitoren, kan heel snel ingegrepen worden wanneer ze toch positief testen.

Niet nodeloos belast

“Dankzij deze manier van opvolging moesten onze bewoners enkel naar het ziekenhuis wanneer het écht nodig was. Zo werden deze oudere en zwakkere patiënten niet nodeloos belast”, zegt directeur Fritz Van Clemen van De Winde. De Winde kreeg ook de voorbije maand nog met coronabesmettingen af te rekenen.

Maar het gebruik van de speciale kit had nog een bijkomend voordeel. “Doordat een medisch team van het woonzorgcentrum en het ziekenhuis de gemeten parameters mee analyseert, voelden de zorgmedewerkers van het woonzorgcentrum zich meer ondersteund. Ze wisten dat ze er in het heetst van de strijd niet alleen voor stonden. De remote monitoring bleek dus ook remote samenwerking tussen woonzorgcentrum en ziekenhuis: een belangrijke basis voor de toekomst”, zegt algemeen directeur Jan Flament van Ziekenhuis Geel.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio